Använd skor av ull för att rädda miljön

Med 4,6 miljoner människor och 29,5 miljoner får finns det i Nya Zeeland ungefär sex får per person. Och nu är det de ulliga djuren som driver en ny rörelse framåt: farm-to-foot.

De flesta av våra skor är gjorda av antingen natur-material som läder eller duk, eller syntetiska, oljebaserade material som gummi, plast eller tyg. Få tillverkare väljer dock ull. Men till skillnad från andra naturmaterial kan ull andas och absorbera fukt, och är därför ett hållbart alternativ till gummi. Vilket gör ullen perfekt för användning i skor.

Vissa klädföretag har redan förstått detta. Det schweiziska märket Baabuk säljer nu ylle-gymnastikskor efter en framgångsrik kampanj för 170 000 dollar. Märket kommer att lansera sin första amerikanska e-butik senare i år. Londonbaserade Mahabis, som säljer till amerikanska kunder på nätet, gör en ull-toffel som förvandlas till en utomhus sko med hjälp av en avtagbar häl i gummi. Alice Apsey från Mahabis säger att den smarta designen har givit intäkter på 10 miljoner pund på två år.

Kanske den mest ikoniska ull-skon hittills är australiensiska Ugg, kult-stövlar med ett yttre lager av fårskinn och ull inuti. Stövlarna blev populära i Australien under 1970-talet, särskilt bland surfare som älskade att värma fötterna i dem när de kom upp ur havet. På den tiden kunde man köpa sig ett par stövlar på en bensinstation, men nu har Ugg blivit ett lyxvarumärke.

För att möta konsumenternas nyfunna kärlek till skor av ull tar nu två företag det hela ett steg längre. De arbetar direkt mot fåruppfödare i Nya Zeeland och köper ull av hög kvalitet ull till både vinter- och sommarskor. San Franciscobaserade Allbirds omdesignar sneakern: överdel av fin merinoull och sula tillverkad av ricin-olja, ett naturlig substitut för plast och gummi. Skon är tvättbar och saknar logga.

Ullen gör skon varm på vintern och låter den andas på sommaren. Dessutom kontrolleras lukt naturligt – ullfibrer neutraliserar kroppslukt tack vare sin sammansättning av fettsyror, som har antibakteriella egenskaper och kan absorbera 35% av sin egen vikt. Enkelt uttryckt, ull kan suga upp svett och lukt.

Allbirds drog in 119.000 dollar i en kickstartkampanj, och kunde senare få in över 2 miljoner dollar i riskkapital. I mars lanserade varumärket sin tvättbara ull-sneaker via en onlinebutik. Skon sålde slut på två månader.

Medan Allbirds arbetar med fin merinoull, arbetar det danska märket Glerups med tovad ull, som även den produceras i Nya Zeeland.

Glerups startades av ett danskt par i slutet av 1970-talet och man samarbetade i början enbart med nordiska bönder som producerade ull från gotlandsfår. Nanny Glerup hann sy två skor per dag, och hennes make Ove strävade efter att ha personliga relationer med alla bönder som levererade ull. Nannys skor blev efterhand populära i Köpenhamns butiker, men företaget fick problem när man under 90-talet försökte skala upp verksamheten. Allan Timm, som hade arbetat för El Naturalista, ett spanskt skomärke, inspirerades av parets hängivenhet och med hjälp av sina globala kontakter byggde han upp Glerups leveranskedja. 2005 flyttades produktionen från Skandinavien till Rumänien för att minska kostnaderna och öka produktionen.

Idag säljs Glerups skor i 14 länder runt om i världen med en produktion på cirka 200.000 par per år. Timm säger att företaget har vuxit med 20-25% under de senaste åren. Denna ökande efterfrågan är vad som drev honom att leta efter ett enklare sätt att upphandla ull. Han köpte en flygbiljett och tillbringade ett par veckor med att resa runt Nya Zeeland och prata ull med bönder.
– Jag blev förvånad att möta jordbrukare som hade fött upp får i över 20 år men aldrig vetat var ullen hamnar, säger han.

Både Glerups och Allbirds arbetar nu tillsammans med den delvis kommersiella, delvis kooperativa grupp som kallas The New Zealand Merino Company (NZM). NZM kopplar ihop internationella varumärken med ullproducenter i Nya Zeeland och hjälper dem att med avtal för att säkerställa en enhetlig leverans av ull.
– På så sätt vet bönderna att de har en kund, och hur mycket pengar de får, säger Timm. Det skapar en viss trygghet för bönderna.

Hela artikeln
The Guardian: Would you wear wool shoes to save the environment? ››
Översatt med Google ››