Äppelmustkokta och grillade revben

Sven-Erik Larsson beskriver hellre processen än skriver recept med detaljerade måttangivelser. Fler recept i Sven-Eriks serie och mer om hans matlagningsfilosofi finner ni här.

Revbenen är utstyckade efter det man styckat bort ryggen (entrecote, kotlett, sadel) i ett stycke. Samt att man skuret bort bröstbenet från revbenen. Revben går nu lätt att skära isär när de är tillagade.

Revbensidorna läggs i en ugnsfast form. Det måste finnas möjlighet att täcka revbenen med vätska.

Bryn lite morötter, palsternacka, gul lök i grova bitar och vitlök i en kastrull. Bryna är att ge ordentligt med färg utan att för den skull bränna livsmedlen. Slå på äpplemust och någon form av chilisås. På Elmia använde jag must ifrån Rudenstams med ganska hög syra, en lokalproducerad chutney (ganska stark) och en skvätt vinäger från Visingsö.

Slå på vätskan och rotsakerna över revbenen, med lite nymalen svartpeppar och några nypor salt. Detta ska nu täcka revbenen.

In i ugnen på 80 grader i cirka åtta timmar. Täck gärna över med lock.

Kolla när revbenen är klara med en stekgaffel i kanten på köttet mellan två revben. Köttet ska då gå sönder, då är det klart. Ta försiktigt upp revbenen med två hålslevar, låt dem rinna av och kallna.

Sila vätskan. Smaka på rotfrukterna, jag tror du kommer att tycka de är väldigt goda men kanske inte jättesnygga. Går det, kan man spola av dem lite försiktigt och använda dem som tillbehör till denna eller någon annan maträtt.

Den silade fonden kyls ner, när fettet flyter upp och ligger överst. Ta bort fettet så har du antingen grunden till såsen till revbenen eller vätskan till nästa omgång revben du vill bräsera i ugnen.

De kalla revbenen är nu möra och klara. Det är bara att smaka på dem, krydda vid behov. Grilla på en grill eller på grill i ugnen, tills de fått en fin yta. Servera som grillat kött med tillbehör som du gillar.