Årets Fårföretagare 2022 heter Carl Helander och är en avelsnörd från Skaraborg

Carl Helander driver tillsammans med familjen sin verksamhet på släktgården Johannelund utanför Floby i Västergötland. På gården finns idag 260 tackor av raserna Texel, Finull och Dorset. 

Produktionen är inriktad på försäljning av avelsdjur och på slaktlammsproduktion. Huvudfokus ligger på avel av Texel, där de största satsningarna gjorts, senast genom embryoimport av nya avelslinjer från Nya Zeeland. I drygt 20 år har rasen funnits på gården och under de senaste fem åren har en hobbybesättning skalats upp till dagens 150 renrasiga texeltackor.

Gården drivs ekologiskt och utöver lammproduktion har man en småskalig grönsaksodling och äggproduktion för lokal försäljning. Framtidsplanerna innefattar bland annat en restaurang med lamm och gårdens andra delikatesser på menyn.

Juryns motivering

Årets utmärkelse går till en fårföretagare som betytt och betyder mycket för svensk fåravel; nationellt genom sin forskning om får och genom arbete med den svenska avelsvärderingen, för aveln inom flera köttraser genom förnyelse av genetiken och genom sin egen framgångsrika avelsbesättning. 

Carl delar generöst med sig av sin kunskap och har haft poster inom flera av landets fårorganisationer, däribland posten som avelsansvarig i SFs styrelse 2008–2010. Vi är också vana vid att se Carl som föreläsare om avel och utfodring, och som värd för gårdsbesök.

Carl Helander har med sin fårbesättning visat att höga avelsambitioner i kombination med lokal försäljning av gårdens produkter ger förutsättningar för att bedriva ett framgångsrikt fårföretag.

Mer information: Helander Texel, Helanders ekomat

Foto Sophie Helander | Hämta högupplöst bild

En fårföretagare med många framgångar bakom sig och framtiden för sig.