Australien: Golden Fleece

Se en ca 15 min lång film på ABC Landline om en merinofarm på Kangaroo Island i södra Australien som gjort stora framsteg, och fått en rejäl ökning i lönsamheten, genom avancerad avel och förbättrad management.

John Symons driver Turkey Lane, en 530 hektar stor gård med ca 6000 merinofår. Hans far var nybyggare på ön, så hans familj har genomlevt många av ullindustrins upp-och nedgångar.

Att hålla flocken frisk var den första prioriteringen, så man bestämde sig för att stänga flocken, behålla de bästa tackorna och seminera dem med sperma från baggar med de önskade egenskaperna. För att hitta rätt baggar använde man Merino Select, en databas för beräkning av genetisk potential och avelsvärden.

En "sanning" som gällt inom merinoavel har varit att det är omöjligt att öka mängden ull och samtidigt sänka micronvärdet, men i denna flock har man visat att det är fullt möjligt – om man förstår hur man ska välja ut sina baggar. Man testar och mäter också ullen i ett högteknlogiskt labb. Inte bara ullens kvantitet och kvalitet styr aveln, hälsoegenskaper som till exempel ökad parasitresistens finns också med bland parametrarna.

Samtidigt som många gårdar jobbar intensivt med modern genetik och teknik för att förbättra ullen och lönsamheten är en stor del av de australiensiska ull-producenterna ganska konservativa. Många fortsätter att göra vad de alltid har gjort. Ca 20 % av producenterna är med i avelsdatabasen.

Se filmen här ››