Baggauktion – en lärorik upplevelse för alla

Man behöver inte handla för att gå på baggauktion. Alla är välkomna! Vill du lära dig mer om får, pälskvalitet och avel så är pälsbaggauktionerna rikliga brunnar av kunskap samlad på en begränsad yta; ungefär som Mimers brunn i asatron.

Kom och känn på pälskvalitet och jämför de olika baggarnas exteriörer. Haffa någon av de som bär röda västar som är medlemmar av baggauktionskommittén för att kanske få svar på frågorna.

Lamningen, fårårets startblock, är lämnade bakom oss och med långa, vägvinnande steg rör vi oss fram genom den spännande fåravelssäsongen. Betena växlas och lammen växer. En härlig tid  där vi våndas över riskerna och övermäktigas av resultat och känslor. Vägningarna har gett oss en fingervisning om  hur de första stapplande stegen har gått för de små. Alla de skuttande, buffande små lammen har blivit mera krävande i sitt sökande efter uppmärksamhet. Förhoppningsvis har det också kommit ordentligt med regn som gör att det finns gräs på betet och att ladorna är fulla med grovfoder inför den mörka säsongen.Tiden går, varje år. Detta året, inget undantag. Snart surrar fårstallarna av den frenesi som börjar med gårdsmönstringar, mellanlandar på riksbedömningar och resulterar i livdjursförsäljning och baggauktioner.  Apropå baggauktioner så hålls Jönköpings Baggauktion den 23 september i Riddersberg, Jönköping.

Innan dess är det lite som ska hinnas med. Riksbedömningarna sker i slutet av augusti vilket betyder att det kan vara på sin plats att anmäla sig i tid till dem så fort man har sina planer klara för vilka bagglamm som ska tas med. Brytdatumet för att komma med i avelskörningen i Elitlamm är 25 augusti för er som ska ha med er baggar till pälsbaggauktionerna. Avelsvärdena kommer då att publiceras den 8 september vilket är tajt eftersom sista anmälningsdatum till Jönköping är den 7 september. Vi får verkligen hoppas att avelsvärdena kommer fram innan anmälningarna ska vara inne. Vi brukar kunna lösa det lite i efterhand, så det är ingen ko på isen.

Auktionskatalogen går sedan att ladda ner digitalt från Svenska Fåravelsförbundets hemsida. Se mer information i annonsen från Jönköpings Fåravelsförening.

Den 23 september är det då dags att samlas igen i Riddersberg för ännu en spännande baggauktionsomgång. Vid klubban finns vår utropare som mer än en gång klubbat baggar och det i ett rasande tempo; Bo Lennings.

Dagen startar med veterinärbesiktning och installning mellan 8 och 9. Kom ihåg transportdokumentet! Därefter är det allmän granskning av alla de fina baggar som trätt genom nålsögat fram till auktionens början kl 13.00. Under tiden kan man ta sig en kopp fika och samla sig efter den första rundan av granskning av baggarna så att man klarar rond två. Men för att orka med hela dagen och inte vimsa till det vid själva auktionen så är det bäst att få i sig lite av den goda maten. Lunchen serveras från 11.30 fram till auktionens början.

Klockan 13.00. Nu gäller det att hålla sig alert och ha sina prioriteringar klara. Allteftersom baggarna ropas upp så gäller det att inte darra på manschetterna. En underlig sak som sker vid auktioner och endast vid auktioner är den mystiska lilla klådan som uppträder i pannan, på huvudet eller till och med på öronen. Det verkar som om det är något som konspirerar för att få en att råka hamna i en budgivning som man inte hade tänkt sig. Jag tror det är ett barndomstrauma från den tiden man fick följa med på auktion med sina mor- och farföräldrar med en sträng förmaning om att man skulle sitta still och inte röra armarna för mycket när auktionen väl dragit igång. Till slut var det ju bättre att låta en springa fritt i folkvimlet istället.

Så var då dagen över. Baggen man kom till auktionen med har fått ett nytt hem och baggen man suktat efter står(förhoppningsvis) vid ens sida. Dagens nummerlapp tas bort och man travar ut med en liten påse zinksulfat dinglandes från ena handen samt ett litet rör med avmaskning mot leverflundra iden andra som också bär på kuvertet med baggens dokumentation. Man bara längtar efter att få komma hem och bada klövarna i zinksulfatslösning och vänta ut höstens två längsta karantänveckor och sedan – äntligen! – få presentera den nya baggen för sina fina damer. Jag längtar redan nu.

Men för mig är det det här avelsarbetets alla vedermödor handlar om; att det börjar om igen. En ny giv. En ny ingrediens. Resultatet låter vänta på sig drygt ett halvt år men spänningen startar i april.

Vi vill gärna att våra medlemmar annonserar om sina fantastiska besättningar i auktionskatalogen. Ett perfekt sätt att visa vad man har att erbjuda men också var man finns i vårt avlånga land. Jönköpings baggauktion bevistas av fårägare från hela landet. Våga visa er!

Vi i Jönköpings baggauktionskommitté önskar alla hjärtligt välkomna!

Thomas Nordling, ny ledamot i Jönköpings auktionskommitté


Praktisk information om alla årets baggauktioner hittar du under Elitlamm > Baggauktioner