Bangladesh: Stort intresse för fåruppfödning

Fåruppfödningen ökar i flera distrikt runt Dhaka, då det har blivit en verksamhet som lönar sig för bönderna.

Många ungdomar och jordbrukare med små gårdar har ställt om till fåruppfödning under de senaste åren. Enligt Live Stock Department är det nu 128 registrerade fårgårdar i distriktet. Dessutom håller många småbrukare får i liten skala på sina hemman. Man föder upp lamm av lokala raser och det har visat sig vara mer lönsamt än uppfödning av get, ko eller anka.

Joynal Hossain, fårägare i byn Belgachi säger:
– Jag började med bara fem par, de kostade mig 45 000 taka, och under 2011 och fick jag en nettovinst på 40 000 taka (drygt 4000 SEK). Sedan dess har jag fött upp får och har de senaste fyra åren tjänat bra på det. Nu har jag en stabil ekonomi, och jag har 25 par får på gården.

Live Stock Department tillhandahåller utbildning till fåruppfödarna och även andra typer av stöd.

Dhaka Tribune: Sheep farming attracts massive interest ››
Översatt med Google ››