Bildkavalkad från Skinn-SM 2018

Text och foto Karin Wennås.

Skinn-SM-1
Benny Averpil och Helen Björk-Averpil tog hem segern i Skinn-SM för andra året i rad med sin jämna och högklassiga samling av gotlandsskinn.

Skinn-SM-2
Domarna i arbete.

Skinn-SM-4
Ett mycket populärt inslag under SM-dagen var Skinnskolan under ledning av Anders Hjorth, som avslöjade vad det egentligen är man tittar och känner på när man sätter poäng på ett lammskinn. På bilden fick deltagarna blunda och känna på skinnen: känns det varmt eller kallt? Och hur kommer det sig?

Skinn-SM-10
Utan skinnkommitté inget SM. Det här gänget jobbade stenhårt för att ro tävlingen i land:  Barbro Nord, Lina Mattsson, Agneta Pettersson, Håkan Blidberg, Jonas Karlsson, Siv Johansson och Stefan Josefson. Saknas gör Monica Gunnarsson.

Skinn-SM-8
Efter prisutdelningen läggs alla skinnen ut igen tillsammans med domarnas protokoll så att publiken kan gå runt och jämföra sina åsikter med domarnas. Det är inte säkert att det stämmer överens alla gånger.

Skinn-SM-11
Även publiken får sätta poäng på skinnen och rösta fram Publikens Favorit. Arrangörerna Lina Mattsson och Jannike Voest hade ett styvt jobb att sortera och räkna rösterna.

Skinn-SM-5
Lammskinnen ska helst vara alldeles jämna i färgen, men när djuren blir äldre kan de bli så här vackert melerade.

Skinn-SM-3
Under SM-söndagen visas de tävlande skinnen upp för allmänheten, som får går runt och känna och titta på dem.  

Skinn-SM-13
Det är inte bara skinn som tävlar i SM, utan även färdiga produkter. Bästa produkt röstas fram av publiken, och här vann Birgitta Cederberg, Broddetorp, med sin mysiga lammskinnshäst.

Skinn-SM-7
Kristina Örde har en leicesterbesättning utanför Uppsala. Hon tävlade i Skinn-SM för första gången och kom tvåa i klassen bästa besättning vita skinn.

Skinn-SM-6
Tre glada pristagare i  klassen vita plädklippta skinn: Jonas Karlsson, Sätersborg (trea), Claes Berglund, Risungs (tvåa) och Vibert Nilsson, Nors (etta).

Skinn-SM-12
Skinn-SM har alltid en mycket kunnig publik från hela landet. Här är det fullt fokus på prisutdelningen på scenen. Framför ligger de vinnande skinnen med sina protokoll, som man får gå fram och ta del av efter prisceremonin.

Skinn-SM-9
Så här nöjda var Team Stjärnskinn, en grupp fårägare som samarbetar för att sprida kunskap om och känsla för får, med sin SM-helg i Tranås. Birgit Faag, Karin Strömberg Lundqvist, Helene Pettersson, Gudrun Svensson, Marie Greklid och Jonas Karlsson.