Billow – taklampa i ull och koppar

Billow är en taklampa för offentlig inomhusbelysning som är designad av Frida Bobeck Thalinson och Marielle Erhardsson i deras kandidatexamensprojekt vid designprogrammet, Linnéuniversitetet.

Billow är framtagen i samarbete med Örsjö belysning AB där lampan är ett komplement till företagets nuvarande metallbaserade sortiment.

Lampan är  tillverkad i rå koppar och handtovad ull från öländska får. Både kopparen och ullen har fördelaktiga egenskaper ur ett ekologiskt hållbart perspektiv och ur ett estetiskt perspektiv. Foto: Andreas Klippinge

Kopparen har ett säreget utseende med sin klara lyster och varma karaktär, den åldras med värdighet och är lätt att forma. Den är även härdig mot korrosion och den kan återanvändas, där uppemot 80% av all koppar som har framställts fortfarande är i bruk.

Lampans konvexa former är i tovad ull, vilka skapas med endast såpa, varmt vatten och friktion. Detta gör det till ett bra alternativ för en produktionsprocess med låg miljöpåverkan.

Förutom sitt utseende har ullen en karaktär som få textilier kan mäta sig med. Den är ljudabsorberande och vattenavvisande, den andas och anpassar sig naturligt efter omgivningen, den stöter bort smuts och rengör sig själv. Den bryts ner långsamt, den minskar statisk elektricitet som orsakar damm, den antänds ogärna och den brinner mycket dåligt.

Idag slängs även mycket av den svenska ullen då efterfrågan inte är tillräckligt stor. Lampan Billow kan ta tillvara på en del av detta fantastiska material som annars bara kastas.

Lampan hänger i ett av slottets tornrum under Fårets dag på Öland. Välkommen hit och titta!

Text: Frida Bobeck Thalinson/Marielle Erhardsson