Carl-Oscar Allared och Charlotte Jansson, Pråmhuset, CC Wool och Västkustens ullinsamling, Laholm

Nominerade av Hallands Fåravelsförening

Hemsida: CC Wool, Västkustens Ullinsamling

Calle och Charlotte driver gården Pråmhuset med anor sedan 1600-talet. De tog över verksamheten vintern 2018. Calle är uppvuxen på gården, med från början mjölkkor, men sedan 2005 en produktionsbesättning med Gotlandsfår, Texel, Finullsfår och blandraser mellan dessa. Charlotte jobbar som foderrådgivare till häst och Calle klipper ca 16-17000 får per år, vann SM-guld i fårklippning 2016. En korsningsfäll Gotland-Texel fick guld i sin klass vid Ull-SM 2019. Sedan 2017 har paret sökt vägar att ta hand om ullen. De startade företaget CC Wool med design av nålfiltade produkter av 100% ull. Nålfilten tillverkas på Sporda Nonwoven i Bredaryd, och schabrak till häst, hundbäddar mm sys på Täckesfabriken i Vittaryd. 2019 startade de Västkustens Ullinsamling som 2020 har förmedlat 35 ton ull.

Gården har självklart lammproduktion. 180 tackor lammar varje år dels i mars och dels utomhus i maj. Lammen föds upp på betesdrift med litet tillskott av bl.a. egen tröskad lupin och spannmål.

Motivering:
Varje generationsskifte på fårgårdar inger hopp för näringens framtid. Med gott djuröga väljer Calle och Charlotte livdjur med bra kropp och goda modersegenskaper. Detta tillsammans med i huvudsak betesbaserad uppfödning ger bra lammtillväxt och god kvalitet enligt slaktavräkning. Calle och Charlotte har valt att ”stå på flera ben” och satsa långsiktigt. Calle servar andra fårägare med fårklippning och ullinsamling. Han har samlat på sig kunskap om ull och omhändertagande av den när han klippt får i England, Norge och nya Zeeland. Därmed banar verksamheten väg för möjligheter till förädling av ullen, som hittills på de stora fårgårdarna setts som ett avfallsproblem i stället för en viktig råvara. De har också bevisat att svensk ull inte behöver tillsats av plast för att ge hållfasta filtprodukter. Vi önskar CC Wool en välförtjänt uppskattning på marknaden för husdjurstillbehör, och en god framtid också för lammproduktion och ullinsamling.

Foto Jimmy Lundgren