Confiterad lammnacke

Sven-Erik Larsson beskriver hellre processen än skriver recept med detaljerade måttangivelser. Läs mer om Sven-Eriks matlagningsfilosofi här.

Nacken tillagas hel. Man blandar 1 del salt och 2 delar socker. Rubba in socker och salt blandningen på köttet. Låt den ligga framme på bänken till sockersaltet börjar smälta. Pressa över saften från två lime.

Lägg ner nacken i en gryta. Lägg i några vitlöksklyftor, några kvistar timjan. Täck köttet med kallpressad rapsolja. Det går åt mer olja ju större gryta man använder. Men räkna en till två liter olja i alla fall.

Sätt ugnen på 80 grader. Ställ grytan på plattan och ge den ett hastigt uppkok, ställ sedan in den i ugnen över natten. Cirka åtta till tio timmar, köttet är klart när det släpper från benen.

Ta upp köttet ur oljan låt det rinna av och kallna. Sila oljan och kyl den sedan, då kommer olja och lammfonden dela på sig. Oljan lägger sig överst, dela sedan på olja och fond. Oljan kan användas flera gånger, till fler omgångar confitering.

Fonden i är mycket smakrik men salt. Så när den ska användas till sås behöver man sällan salta såsen. Var noga med att smaka av.

När köttet svalnat plockar man av det från nackbenet. Det är mycket lättare att få av köttet från nu när det är tillagat än när det är rått i styckboden.

Köttet är väldigt smakrikt. Man kan äta det kallt i en sallad. Men jag tycker det är godare att värma det försiktigt med lite av lammfonden och lite vin. Servera det varmt till ljummet med några tillbehör som du tycker om.