Dags att rösta på Årets Leverantör!

Var med och rösta på vem eller vilka du tycker ska utses till HKScans Årets Leverantör. Tre lammleverantörer är nominerade.

Läs om alla nominerade och rösta här

Nominerade lammleverantörer

Johan Svensson, Sölvesborg, Blekinge

Staxgård Lamm drivs av Johan Svensson och har en lammproduktion med ca 280 tackor. Grupperna lammar i januari och i mars/april. Man köper även in vinterlamm som föds upp till slakt.

För tre år sedan byggde Johan om ett grisstall för att använda till lammproduktion. För maximal korsningseffekt och bra slaktavkomma använder Johan en korsningstacka som moder i kombination med en renrasig köttrasbagge. Helst en tacka av mindre modell och som kan få fram två lamm.

Gårdens får betar på naturbetesmark och allt spannmål till djuren odlas på gården. Utöver spannmålet, som krossas, syras och lagras i ”korvar”, utfordras tackorna med majs och HP-massa som blandas i mixervagn.

Johan är en ung och driven leverantör som alltid är öppen för att testa nya metoder och tekniker. Samtidigt är han kvalitetsmedveten och leveranssäker med lamm av hög kvalitet. Man känner sig alltid välkommen till Johan och en öppen och bra dialog gör honom till en uppskattad samarbetspartner.

Familjen Per-Anders Henriksson, Ullarps Gård, Ugglarp, Halland

Lammproduktion med ca 800 slaktlamm per år. Tackorna är i huvudsak vita korsningar som betäcks med köttrasbagge och lammar fördelat på tre perioder.

Hela familjen, Per-Anders, Charlotte, två söner och en svärdotter är engagerade i gårdens verksamheter som förutom lammproduktionen även sysslar med ägg, växtodling och entreprenad. Dessutom driver man en gårdsbutik.

Nyligen utökades lammproduktionen genom att en släktgård köptes till och stallarna anpassades för tackor och lamm. Produktionen är väl planerad och lammen vägs regelbundet inför slakt för att hålla en jämn och hög kvalitet. På Ullarps gård visar man stor omsorg om såväl människor som djur och miljön, så att alla trivs och mår bra och man berättar gärna om livet på gården och hur mat produceras till besökarna i gårdsbutiken. Per-Anders med familj är goda förebilder för svensk köttproduktion och vi är stolta över ett långvarigt och gott samarbete.

Therese Lind, Katrineholm, Södermanland

KRAV-lammproduktion med cirka 150 lamm per år med leveranser utspridda över flera årstider. Huvudsakligen Dorset/Finull och Texel.

Therese har under mer än 10 år levererat lamm av mycket hög och jämn kvalitet, med kontinuerligt jättefina slaktresultat. En mycket uppskattad och engagerad leverantör. Therese driver lammproduktionen på egen hand och målet är att öka de idag 80 tackorna till 100.