De första smaktesterna inom Lammlyftet är genomförda

I flera länder finns det rekommendationer om att baggar bör slaktas senast vid 5-6 månaders ålder, detta på grund av att så kallad baggsmak kan uppträda hos äldre djur.

I Sverige finns det dock ingen sådan rekommendation och det är inte ovanligt att bagglamm äldre än sex månader slaktas. Syftet med den här undersökningen är att genom sensoriska konsumenttester undersöka om vanliga konsumenter föredrar kött från bagglamm slaktade vid lägre ålder genom att jämföra bagglamm slaktade vid olika tidpunkter under året.

I det här första testet jämfördes kött från 10 månader gamla bagglamm med kött från bagglamm fyra månader gamla vid slakt. Totalt ingick 61 personer i åldrarna 10-80 år i testpanelen. De fick bedöma köttet utifrån en nioniogradig skala som sträckte sig från ”tycker extremt illa om” till ”tycker extremt bra om”. Av resultatet att döma var det inga skillnader vad gäller totalt gillande, det vill säga hur köttet upplevdes i konsistens och smak. Båda proven fick i medel ett betyg som hamnade mellan ”tycker något bra om” och ”tycker bra om” och lika många i panelen föredrog kött från de yngre djuren som från de äldre.

I slutet av året kommer en ny omgång smaktester att genomföras då lamm slaktade under hösten kommer att testas.

Text Katarina Arvidsson Segerkvist
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

De ord som paneldeltagarna använde för att beskriva köttet

Bagglamm slaktade vid 4 månaders ålder

10 månader gamla bagglamm som övervintrats (vinterlamm)


LL_LIGGANDE_POS_RGB