Det hemstickade plagget är Årets Julklapp 2022.

Det handstickade plagget erbjuder både värme och omtanke, något som behövs i de tider vi nu befinner oss i.

För trettiofemte året i rad har HUI utsett årets Julklapp. I år är den både jordnära och speglar samtiden mer än någonsin. Vi saxar ur pressmeddelandet:

De senaste åren har kantats av oroligheter. När pandemirestriktionerna släpptes i början av året startades krig i Europa, vi fick rekordhög inflation med stigande mat- och elpriser samt höjda räntor vilket skapat osäkerhet i de svenska hemmen. När pengarna räcker till mindre har vi behövt anpassa oss genom att vidta åtgärder så som att sänka värmen i våra hem, på skolor och arbetsplatser. I en tid av kyla och återhållsamhet söker vi oss tillbaka till det trygga och traditionella i julen – det hemstickade plagget behövs därför mer än någonsin.

– Det hemstickade plagget är ett sätt att visa omtanke för sina nära och kära, både genom att fysiskt värma upp mottagaren, men även med all omtanke som ligger bakom kreationen, säger Emma Hernell, VD på HUI.

Samtidigt har intresset för hantverk återuppväckts. Särskilt traditionellt hantverk som stickning har hittat en ny ung målgrupp som använder handarbetet som rekreation och som ett sätt att uttrycka sin unika identitet. Hashtagen ”#knittok” på Tiktok har nästan 400 miljoner visningar och innehåller korta inspirerande instruktionsvideos. Yarnbombing – stickad graffiti i offentliga miljöer trendar i flera storstäder och den engelska simhopparen Tom Daley som blev en stickningsinspiratör för många när han sågs sticka under OS i Tokyo, har lanserat egna sticknings-kit.

– Det hemstickade plagget ger konsumenterna chansen att ge bort en unik, hemmagjord julklapp. Årets julklapp kommer i alla typer av former, storlekar och kostnadsnivåer vilket fångar det skiftande världsläget som 2022 präglats av, säger Emma Hernell.

Motivering

”I en orolig tid, där ett krig i vårt närområde har lett till en ekonomiskt svår situation för många hushåll och stigande elpriser har bidragit till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för hantverk och DIY återuppväckts. Årets Julklapp 2022 är det hemstickade plagget – en värmande gest att ge bort till sina nära och kära.”
Källa: www.hui.se

Flippar och floppar

HUI (Handelns utredningsinstitut) har sedan 1988 utsett Årets Julklapp. Att spå framtiden är inte alltid så lätt, vissa av klapparna har inte blivit någon succé. Minns ni spikmattan från 2009 eller VR-glasögonen från 2016? Men ofta har det blivit fullträff, som mobiltelefonen 1994, internetpaketet från 1996, den platta TV:n från 2004 och elcykeln från 2017.

Kriterierna för Årets Julklapp är att den ska representera den tid vi lever i, den ska vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse och att den förväntas säljas i ett stort antal.

Text Einar de Wit, foto Pixabay