Driftledare Lantbruk – ny utbildning med fårproduktion som tillval

Myndigheten för Yrkeshögskolan har beslutat att ge Yh-utbildningen Driftledare Lantbruk starttillstånd fr.o.m. 2019. Utbildningen blir unik i landet som den FÖRSTA på Yh-nivå (Yrkeshögskola) där fårproduktion finns med som valbar fördjupningsinriktning.

Jätterolig nyhet! Vill förstås genast veta mer om den nya utbildningen och bad Annicka Svensson, Utvecklingsledare Umeå kommun, att svara på några snabba frågor.

Presentera den nya utbildningen som startar i Umeå
Driftledare Lantbruk är en 1,5-årig eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan som ger kvalificerad och gedigen kompetens inom området. Den kan leda både till eget företagande och anställning som driftledare. Förutom en gemensam grund för alla med ekonomi, entreprenörskap, ledarskap, odling av foderväxter mm kommer det finnas valbara kurser att välja inom områdena mjölk/nöt respektive fårproduktion. Även ull- och skinnförädling finns med. Man har en stor del praktiskt lärande i arbete (LIA) under utbildningen, totalt hela 20 veckor uppdelat på tre perioder, och man gör dessutom ett avslutande examensarbete i form av en drift- eller affärsplan. Yrkeshögskoleutbildning ger special- och avancerade kunskaper som är direkt tillämpbara i yrkeslivet.

Varför vill Umeå satsa på en driftsledarutbildning för lantbruket?
Forslundagymnasiet som är en naturbruksskola i Umeå har en historik av att även vilja ge eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningar inom både lantbruk och trädgård. Här har man utbildat såväl kvalificerade djurskötare, driftledare och trädgårdsmästare i samverkan med näringen i hela norra Sverige under många år. Men vi pausade under 2017-18 för att bygga upp en ny utbildning som även skulle kunna täcka in just fårnäringen. Helt enkelt för att vi tror på den och ser att den också behöver tillgång till kvalificerade utbildningar.

När blir första kursstart och hur ofta kommer utbildningen att ges?
Planen är att starta med ett första intag redan i höst om vi hinner få allt på plats och även får sökande. Går det bra kan vi söka nya starter om behovet fortfarande finns. Det blir en spännande utmaning att få folk att upptäcka utbildningen. Men vi tror verkligen på detta!

Hur söker man?
Man kan söka digitalt via ansökningswebben. Vi kommer såklart göra allt vi kan för att sprida länken dit så folk hittar och alla utbildningar inom Yrkeshögskolan finns dessutom alltid på www.yrkeshogskolan.se där man kan leta och hitta oss.

Kommer ni till Stämman i Dalarna så att man kan träffa er där?
Jajamen, självklart! Det vill vi inte missa!

Om du har frågor om den nya utbildningen, kontakta Annicka Svensson, Utvecklingsledare Umeå kommun, annika.svensson.2@umea.se.

Sammanställt av Anna