Elmia – Tre projekt för bättre kött
Källa: Jordbruksaktuellt
De flesta svenska konsumenter köper svenskt kött för att de känner till de mervärden som berör produktionen. Men det är färre som väljer svenskt för att det har bäst ätkvalitet, det ska man ändra på.
Projektet "Fem nycklar för bättre köttkvalitet" presenterades av Lennart från Macklean och Kristina Anderback från Agroväst Fokus, på Elmia Lantbruk.
Projektet är indelat i tre delar som i sin tur innehåller olika typer av projekt som drivs av aktörer som SLU, Universitetet i Aarhus, SP Biosciences, Svenskt kött, Svenska Köttföretagen, JTI och Økologisk landsförening.
1. För att hitta nya tekniker och metoder för högre köttkvalitet ska man driva projekten:
- Raskorsningar för högre köttkvalitet och en mer hållbar produktion.
- Uppfödningsmodeller för lamm och dess påverkan på köttkvalitet.
- Slaktens påverkan på köttkvalitet.
- Teknik för att mäta köttkvalitet på levande djur.
2. För att utvecklina värdekedjan och nya affärsmodeller ska man driva projekten:
- Ny prissättning på slakten – betalt för den kvalitet som man levererar. Andra länder, Australien har en sådan modell den ska man tittat på.
- Teknik för spårbarhet av kött.
- Beskrivning av värdekedjan och värdeflödesanalys.
3. För att göra konsument och butik mer medvetna om etisk- samt ätkvalitet ska man driva projekten:
- Digital utbildning inom ätkvalitet och etiskt kött.
- Kopplingen mellan djurvälfärd och uppfattningen om köttkvaliteten.
Projektet löper över tre år och är just nu i startgroparna. Agroväst har sökt pengar hos EU och fått 17 miljoner som kommer att fördelas över tre år.
Initiativet till förprojektet togs utifrån ett samarbete mellan Agroväst, SLU, SP Food and bioscience, Svenska Köttföretagen, Svenska Fåravelsförbundet, Svenskt Kött och Sveriges Nötköttsproducenter. Även Teknologisk Institut i Danmark. Finansiärer är Västra Götalandsregionen, EU Interreg Östersund-Kategatt-Skagerak.
Läs hela artikeln här
Jordbruksaktuellt: Elmia – Tre projekt för bättre kött ››