En mångfald av eldar över hela Europa i manifestation mot rovdjursproblematiken

Den 17 september anordnades årets Rovdjursvaka. Det var aldrig tänkt att detta skulle bli ett årligt återkommande arrangemang, men eftersom utvecklingen på rovdjursfronten stadigt går åt fel håll kände vi oss tvingade att genomföra detta arrangemang i år igen. Einar de Wit sammanfattar Rovdjursvaka 2021.

Men i år var vi inte ensamma! Tidigare har rovdjursmanifestationer genomförts i många länder, problem med rovdjur finns på många platser. Men i år genomfördes en gemensam manifestation i många länder samtidigt. Djurägarorganisationer i sammanlagt fjorton länder tände eldar för att visa det desperata läget som många känner att man befinner sig i.

Internationell solidaritet

Det brann i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien, Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Det finns ingen samlad statistik på hur många platser eller människor som medverkade, men bara i Tyskland brann det på drygt 200 platser. I vår egen vaka som samlades i facebookgruppen ”Rovdjursvaka 2021” lades det ut bilder från närmare 40 olika platser i landet.

Det var allt från två till tjugo personer samlade på de olika svenska vakorna. Den största vakan i Schweiz samlade över 350 personer. I Frankrike, som har stor tradition av demonstrationer mot makthavarna, samlades 15 000–20 000 personer i en demonstration för landsbygdens och jaktens rättigheter i staden Landes i den södra delen av landet.

Information

Fåravelsförbundet hade samlat ihop ett digert material på hemsidan för alla arrangörer. Det var fakta och information om rovdjursläget, rovdjursavvisande stängsel och allt annat som arrangörer kunde visa upp för media och andra intresserade. Om inget väsentligt händer efter detta kan politikerna i alla fall inte skylla på informationsbrist!

Foto Anders Edbro

Utspel från LRF och Jägarförbundet

Rovdjursdebatten förs på många fronter just nu. Bara någon vecka innan rovdjursvakan kom Jägarförbundet och LRF ut med en uppmaning om att vargstammen omedelbart måste minska med minst 100 individer. Bakgrunden är följande:

  • 2013 beslutade riksdagen om en miniminivå om 170–270 svenska vargar.
  • Senare har Naturvårdsverket ändrat miniminivån till 300 vargar.
  • Idag utgörs den svenska vargstammen av minst 395 djur.

Kravet på en minskning av vargstammen med 100 individer grundar sig i att Sverige kan förlora sitt självbestämmande över vargförvaltningen om stammen växer sig för stor. Det hänger samman med att domstolar menat att ett medlemsland i EU inte procentuellt får göra för stora uttag i stammen av en strikt skyddad art. Om Sverige låter vargstammen växa ytterligare kan vi fastna med betydligt fler vargar än den lägsta nivå som riksdagen beslutade.

Dessa krav är desamma som Fåravelsförbundet driver. Fåravelsförbundet ställer sig bakom kraven som LRF och Jägarförbundet framför. Även Kennelklubben, Svenska Samers Riksförbund och Föreningen Sveriges Jägare har ställt sig bakom uttalandet.

Vi fortsätter!

Vargdebatten fortsätter alltså. Ibland kan man undra om en stillsam manifestation verkligen kan göra skillnad. Men det är viktigt att vi håller frågan levande. Om fårnäringen ska ha en framtid i Sverige, och Europa; måste vi fortsätta att visa allmänhet och beslutsfattare hur vår verklighet ser ut. I ett demokratiskt samhälle så är det majoriteten som avgör, och vi måste se till att viktiga beslut tas med rätt faktaunderlag!

Rovdjursvaka Orremåla gård i Kisa, förstärkt med kommunal- och riksdagsledamöter från KD, M, MP & S. Foto Björn Johansson

Sörmlands Fåravelsförening vakade på Ekeby Gård i Eskilstuna. 12 personer och 150 tackor. Anders Lindell var med och berättade vad som händer både i Europa och här. Tidningen Sörmlandsbygden var med hela kvällen och Radio Sörmland var på gården redan på morgonen och gjorde ett kort inslag. Foto Karin Ericson

Översta bilden från vakan på Orremåla Gård. Foto Sätersborg