Fårets Dagar på Borgholms slott

Södra Kalmar läns Fåravelsförening tackar alla utställare, funktionärer, besökare, föreningar, samarbetspartner Calmar Renässansgille, Borgholms Slott och alla andra som gjorde en insats för Fårets Dagar 2022🐑

Solen och vindarnas ö visade sig på allra bästa sätt med sol på dagen och det lika efterlängtade regnet på natten. Vinden är känd för sina underliga vägar inne på Slottets borggårdar och även detta år fick flera utställare flytta från planerade platser, tur att Borgholms Slott har rejäla ytor till förfogande.

Föreläsningar ingår i Föreningens utvecklingsplan för Fårets Dagar då man vill erbjuda ett besök som innehåller mer än bara försäljning. Du ska på Fårets Dag ha möjlighet att lära dig mer om FÅR och varför det är så viktigt att du väljer svensk mat, kläder och andra produkter som är tillverkade i Sverige. Bland årets föreläsare fanns Stefan Eriksson från Exceptionell Råvara (.se) som även tillagade TACKA kött för provsmakning. Jenny Andersson från Ateljé Guldtackan lärde ut hur du sköter ditt skinn/ skinnkläder på bästa sätt och Adam Norman, Kalmar läns Hemslöjd, pratade om ull och hur du sköter dina ylleplagg för att de ska hålla sig fina i många år.

Bland årets upplevelser fanns fårvallning, fårklippning, tova med nål eller såpa och vatten, spinna garn av ull, modevisning med kläder från utställare, historiska kläder på catwalken, få information om fårraser och deras olika egenskaper, tipspromenad, se Slottets fasta utställning och gå historisk guidad vandring med kastellan Jim Rudolfsson. Förutom att själv utforska Borgholms Slotts våningar och trappsteg som för dig till en bedårande utsikt mot alla väderstreck.

Vi är så stolta över våra utställare som kommer med det bästa utbud du kan hitta och naturligtvis kopplat till FÅR. Varje år kommer någon ny utställare men de flesta känner du igen från tidigare år. Det är många besökare som redan innan ankomst vet vad som blir årets investering då tex ett klädesplagg tillverkat av ull, med rätt behandling, är ett hållbart köp som håller sin fint i många många år.

På den historiska marknaden vid knektlägret fanns fältskären var på plats för att visa upp dåtidens läkarvård och hade du något att skämmas för så stod skampålen redo. Knektlägret drivs av medlemmar från Calmar Renässansgille som sedan några år tillbaka är förstärkta av Proknekt. Tillsammans skapar de båda föreningarna ett stämningsfullt lägerliv med uppklädda bumlor och knektar i stiliga yllekläder.

Fårets Dag var från början ett gårdsevenemang som gått runt på medlemmars gårdar i Kalmar län sedan 1985. När Ölands Skördefest startade 1997 så flyttade man in på Borgholms Slott och då tillsammans med Calmar Renässansgille.

SVT intervjuade under söndagen flera av årets deltagare och Skördefestens Pia Axelsson gjorde en sammanfattning av Ölands Skördefest 2022 på Borgholms Slott. Bästa avslut för Fårets Dag 2022 som lockade 6400 besökare!

Katalog Fårets Dagar 2022

I katalogen hittar ni årets utställare.

Text Helén Reinholdsson
Foto Pia Andersson