Fårgödsel blir fint papper

 

Två walesiska entreprenörer, nyexaminerade juristen Lawrence Toms och Lez Paylor, funderade på vad som kunde vara den ultimata souveniren från Wales i Storbritannien.

Den ena tog med Wales mest förekommande naturtillgång till deras nästa möte – fårpluttar. Med 12 miljoner får så är tillgången i princip oändlig och de kom snabbt på att man kan göra papper av tvättad fårgödsel och så föddes idén med Sheep Poo Paper.

Så för fyra år sedan grundades "fårgödselpappers"-imperiet. 2,5 får producerar 1 ton gödsel per år, berättar Lawrence, och det går åt 3 ton gödsel för att göra ett ton papper.

Fårgödsel är perfekt att göra papper av eftersom de bara smälter cellulosafibrena till hälften. Produktionen i korta drag går till så att man kokar gödsel och silar bort råmaterialet som frigörs. Tvättvattnet blir gödning åt närliggande gårdar. 

Sedan blandas gödselfibrerna med andra fibermaterial så som återvunnet kontorspapper och gamla strimlade kläder. Det hela knådas ordentligt och läggs sedan ut som ark som pressas och sedan hängs på tork.

Sedan tillverkar man kort, kuvert, inbjudningskort, potpurrier mm.

Klicka här för att komma till Creatives Paper egen hemsida.