Fulla tackor inget för scanning

Carl Williams är en mästare på att dräktighetsundersöka tackor. Han betyder oerhört mycket för de lammproducenter som anlitar honom då han inte bara kan bestämma om tackorna är dräktiga utan också med god precision hur många foster de har.

Med hjälp av scanningresultatet kan man optimera foderstaten och underlätta lamningsövervakningen. Det ger både ekonomiska vinster och tidsvinster och förbättrar djurvälfärden.

Gård & Djurhälsan fångade upp honom i en intervju just när han avslutat scanningsäsongen här i Sverige och var på väg hem till Nya Zeeland:

Hej Carl! Tack så mycket för den här scanningperioden!
Du bor ju i Nya Zeeland. Varför kommer du tillbaka till Sverige varje år för att dräktighetsundersöka tackor?

Jag fortsätter komma tillbaka till Sverige och Danmark därför att det är en mycket viktig del av mitt företagande. Jag har mött många fantastiska människor under åren och det ger mig tillfredsställelse att se hur de uppskattar det arbete jag gör för dem. Det passar också bra med den scanning jag gör i NZ eftersom det är motsatt tid på året. Den enda nackdelen är att jag får uppleva två vintrar varje år och går miste om sommaren.

Du scannar både i Nya Zeeland och Skandinavien. Hur många tackor blir det varje år?

Ca 260,000 tackor och 10,000 kor. (Kor bara i NZ)

Det ser väldigt enkelt ut när du scannar men alla som försökt förstå hur du gör vet att det är jättesvårt och att det verkar ansträngande också.
Hur kan fårägarna förbereda tackorna innan undersökningen för att göra det så smidigt som möjligt för dig?

Det är mycket viktigt att tackor som ska scannas inte är fyllda i våmmen. De behöver inte vara helt tomma men de får inte vara fodrade med grovfoder på ca 12 timmar innan scanningen.

Anledningen är att våmmen annars pressar på livmodern så att den hamnar utanför synfältet för ultraljudsgivaren. Det försvårar undersökningen väldigt mycket eftersom den som scannar måste försöka manipulera livmodern i rätt läge för att kunna se hur många lamm det finns. Det är väldigt obehagligt för tackan och belastar undersökarens kropp. Det kan också leda till en missbedömning av antal foster och om tackan är dräktig över huvud taget eftersom man kanske inte kan se hela utbredningen av foster och fosterhinnor i livmodern.

Det är litet annorlunda med tacklamm. De har inte samma kapacitet att äta som en fullvuxen tacka så de bör inte vara utan foder alltför länge. Men rekommendationen är ändå att de inte ska utfodras precis innan scanningen.
Det kan vara ett ännu större problem med nyklippta tackor. De kan äta upp till 25 % mer än oklippta och kan därför vara omöjliga att scanna om de ätit så mycket att de fyllt våmmen.

Hur ska man utfodra sina djur innan du kommer till gården?

Mina rekommendationer är om jag kommer på morgonen och tackorna har 2 cm ull eller mer så ge dem lite grovfoder på kvällen men inte mer än att det är slut efter ca 10 minuter. Om jag kommer på eftermiddagen ge dem lite grovfoder på morgonen på samma sätt. Det kan bli problem för de fårägare som ger sina djur grovfoder i fri tillgång men de skulle kunna sätta upp några grindar runt utfodringsstället ca 12 timmar innan scanningen.

Din insats genom åren har blivit ovärderlig för många fårägare. Hur länge tror du att du orkar hålla på med ett så krävande arbete?

Jag hoppas kunna fortsätta med scanning i många år till men måste erkänna att det finns dagar då många av tackorna jag scannar har fylld våm och är svåra att undersöka vilket gör att jag får ont. Jag blir upprörd när jag vet att jag inte kan göra jobbet så bra som möjligt och att djurägaren blir besviken om det görs misstag.

Är alla scanningarna gjorda för den här gången?

Ja, jag packar precis ner det sista. Jag åker imorgon och är hemma igen på onsdag.

Vi önskar dig en trevlig resa och välbehövlig vila! Välkommen till hösten igen!

Helen Björk Averpil, fårhälsoveterinär för Gård & Djurhälsan