Gå med i Klövkontrollen och lär dig mer om klövar och hälta

Genom kontrollprogrammet mot fotröta – Klövkontrollen – håller vi antalet nya fall av klövsjukdomen fotröta på en mycket låg nivå. Programmet är finansierat av djurägaravgifter och medel från Jordbruksverket. Genom att ansluta sig till programmet får du som djurägare inte bara ett status som fotrötefri, utan också en grundlig genomgång av klövhälsoläget i din besättning tillsammans med en kunnig veterinär.

Fotröta är en smittsam bakterieinfektion hos får som kan ge omfattande skador på klövarna på drabbade djur och orsakar både djurlidande och ekonomiska förluster. Typiska tecken på fotröta är hälta, oftast på frambenen och i klövspalten syns en smetig, illaluktande beläggning som går ut mot det mjuka hornet i sulan. Sjukdomen uppkommer genom ett komplext samspel mellan bakterier (bl.a Dichelobacter nodosus och Fusubacterium necrophorum), miljöfaktorer och fårets motståndskraft.

Enligt beslut från Baggauktions-kommittéerna på Gotland, i Jönköping och i Uppsala är F-status ett krav för besättningar som vill sälja djur på auktionerna.

Mer om Klövkontrollen, fotröta och rekommendationer för att undvika att köpa in fotröta
Gård & Djurhälsan: Gå med i Klövkontrollen och lär dig mer om klövar och hälta ››