God jul alla goda herdar!

veckobrev

22 december 2017 | Det är dan före dan och vi önskar alla fårägare en riktigt god jul!

Svenska Fåravelsförbundet instiftar en ny utmärkelse med inriktning på företagande på landsbygden – Årets fårföretagare! Många fårföretag består av eldsjälar som håller landsbygden levande med sina djur och fungerar som en motor i sin bygd. Dessa företagare är mycket viktiga för Sveriges landsbygd och för lammproduktionen, och kommer att behövas ännu mer i framtiden. Nu vill vi lyfta fram positiva föredömen! Tanken är att distrikten ska nominera kandidater och att Förbundsstyrelsen utser den nationella vinnaren. Läs mer om Årets fårföretagare 2018 här. Mer information kommer att skickas ut till distrikten.

Avelsnördar har fått en julklapp i form av den så kallade Avelskompassen. I diagramform visas hur besättningens avelsvärden har utvecklats, det finns ett diagram för varje avelsvärde. Varje diagram visar två kurvor; en grön för besättningens lamm och en röd med nivån för alla lamm inom rasen i Elitlamm. Man kan alltså både utläsa hur besättningen ligger till, men också se i vilken riktning rasen i stort utvecklas. Avelskompassen finns som en egen meny under huvudmenyn Avel i Elitlamm Avel & Produktion.

avelkompass

Exempel på hur besättningens och rasens avelsvärden för tillväxt baserad på mönstring kan se ut.

I Elitlamm Avel & Produktion har också en serie nya behandlingar tillkommit. Nytt är att man kan registrera behandlingar med läkemedel och andra preparat, allmänna åtgärder som kontroll av juver eller flushing av tackor, fotbad är en ny egen behandlingstyp och det finns en helt ny sida med översikt över alla behandlingar som registrerats. Snart är alla steg som krävs för en riktig läkemedelsjournal klara.

Jordbruksverket tittar på varianter för rådgivning lite i stuk med Greppa Näringen, alltså frivillig och kostnadsfri enskild rådgivning till lantbruk. Denna gång inom fokusområdena Djurvälfärd och Konkurrenskraft. SJV har intervjuat olika lantbrukare, rådgivningsföretag, branschföreträdare med flera inom olika djurslag för att kartlägga vad som redan finns samt vilka behov som efterfrågas och behöver fyllas inom just konkurrenskraft och djurvälfärd. Allt detta i enlighet med ett uppdrag de fått via nya livsmedelsstrategin. SF haft ett finger med i spelet här och SJV presenterade i måndags en idéskiss till ett pilotprojekt, där de vill erbjuda expansionsrådgivning till lammföretagare samt i viss mån rådgivning inom besättningshälsa på gårdsnivå. Vi ser med spänning fram emot denna satsning och vad det kan ge. Det märks tydligt att SJV via nya livsmedelsstrategin nu har fått ett främjandeuppdrag för animaliesektorn.

Förvaltningsrättens beslut i ärendet om licensjakt på varg 2018 har överklagats till nästa instans, Kammarrätten i Sundsvall. Tidigare har överklaganden på Länsstyrelsens beslut avslagits av Förvaltningsrätten. Förhoppningsvis behandlas ärendet skyndsamt och jakten kan börja den 2/1-18. Jakten på hybridvargar i Södermanland fortsätter. Hittills har 7 stycken skjutits, men det finns fler djur kvar i området.

En superintressant Fårskötsel kommer i dagarna – jag fick min igår. Mycket bra artiklar om boskapsvaktare, internationella utblickar, om att sälja lammlådor direkt till kund och via REKO-ring och mycket mer.

hund1

Läs om boskapsvaktare i nya Fårskötsel. Här pyrren Nona som har kvalitetstid med sin flock. Foto Ulf Ekholm

Hemsidan tipsar om snabblänkar till SF i sociala medier.

En riktigt GOD JUL önskar SF! tomte
Nu väntar vi på tomten. Foto Britta Wendelius

gojul2
Nyhalmat hos fåren och tomtemössor på? Fira allt vad ni orkar och var tacksamma att ni har får att retirera till om ni tröttnar på ståhej. ”Jag ska bara ut och titta till fåren …” Foto Britta Wendelius (Britta vill framföra att inga får kom till skada eller blev stressade när detta fotomontage gjordes.)

Sammanställt av Anna