Gotländskt i topp på Skinn-SM

Text och foto Karin Wennås/Gotlandsfårsföreningen
Det blev gotländskt i topp när årets Skinn-SM avgjordes i Tranås på söndagen. SM-guldet gick till Sindarve lammgård, Hemse, och tvåa blev Graute gård, Hejnum. Tredje pris stannade på fastlandet, på gården Koppartorp utanför Valdemarsvik.

I Skinn-SM tävlar lammuppfödare med sina bästa lockiga och glansiga skinn varje år. Skinnen granskas och poängsätts av erfarna skinndomare, och uppfödarna får ett facit på hur de ligger till i sitt avelsarbete.

Skinnen bedöms på ungefär samma sätt som de levande lammen bedöms på höstarna inför urvalet av livdjur.

Intresset för att vara med och tävla var i år större än i fjol, när 2018 års torka satte krokben för lammuppfödarna och skinnen inte höll de rätta kvaliteterna. I år var nära 250 skinn inskickade från hela landet, 50 fler än i fjol.

Tävlingen arrangeras av avelsföreningen för rasen Gotlandsfår, tillsammans med de två skinnberederierna i Tranås Donnia Skinn och Tranås Skinnberedning. Även Leicesterfårföreningen är med och arrangerar, och det är skinn från dessa två raser som tävlar i en rad olika klasser beroende på skinnens färgnyans och längd på ullen. Gotlandsfårens skinn är ju lockiga och grå i olika nyanser, och Leicesterfåren är lockiga och vita.

SM-guldet till Sindarve lammgård togs emot av Eva Twengström, som dessutom råkar vara ordförande i arrangerande Gotlandsfårsföreningen. Graute gård representerades av Kjell Nilsson, nöjd silvermedaljör. Och bronset togs emot av en glad Göran Carlsson, Koppartorp.

Skinn-SM2020
En glad Eva Twengström, Sindarve lammgård, blev svensk mästare i lammskinn på Skinn-SM i Tranås på söndagen. Foto Karin Wennås