Gudrun Haglund-Eriksson

Gudrun Haglund-Eriksson, 56 år i år, född och uppväxt på en mjölkgård. Idag bor vi på min mans föräldragård som ligger 2,5 mil nordost om Askersund i Närke.

Jag och min man har länge haft mjölkproduktion och lammproduktion, men idag är verksamheten helt inriktad på lammproduktion där vi förädlar skinn och driver ett litet skogsbruk. Vi har tre utflugna barn och jag får även titulera mig Farmor till en liten grabb på snart 4 år.

Mina första tackor införskaffade jag 1981. Det var två Finullstackor med lamm och i dag finns det ca 500 tackor av raserna Gotlandsfår och Finullsfår på gården. Vi har även några Leicestertackor i besättningen. På gården finns också fyra Bordercollies som vi använder i det dagliga arbetet med djuren. Vi föder även upp valpar i en liten skala som går under namnet Olsagården.

Ända sedan tonåren har jag sytt främst egna kläder sedan även till mina barn. 1991 fick jag Etableringsstipendium för kvinnor på landsbygden, vilket blev en skinnsömnadskurs på Sätergläntan i Dalarna. Det var då skinnsömnaden tog fart på allvar. Idag förädlar jag alla skinn från gårdens får och lamm. Det blir västar, mössor, tofflor, vantar, kuddar, gosedjur, fälltäcken och hela fällar mm. Produkterna säljer jag i gårdsbutiken, på marknader och mössor. Även ullen tas om hand, den lönspinns eller säljs vidare till andra hantverkare eller uppköpare.

I grund och botten är jag lantbruksutbildad och har jobbat som avbytare i en massa år och därefter i det egna företaget på gården. Jag är aktiv inom LRF och sitter i LRF regionstyrelsen för Örebro, ordförande i Örebro läns fåravelsförening och medlem i Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer. Jag har varit förtroendevald i SFs styrelse några år och har främst jobbat med rovdjursfrågor fram till Stämman 2018 då jag valdes till ordförande.

Jag tycker får är väldigt trevliga djur med alla deras möjlighet, kött, skinn, ull, landskapsvård och de ger en livskvalitet, avelsarbetet ger synliga resultat snabbt (jämfört med kor) och de har så många ben att stå på.

Gudrun