Hälsningar från seminprojektet

Under september och oktober 2015 äger en pilotstudie rum på Alebäcks stuteri i Västergötland.

Projektet ska undersöka möjligheterna för att ånyo få igång en seminverksdamhet för får i Sverige. Fem utvalda toppbaggar av gotlandsras tappas och doserna distribueras till de besättningar som deltar i studien.

Magnus och Margareta Håård genomför projektet. Magnus har skickat bilder och hälsningar om hur arbetet fortskrider som har publicerats på vår Facebooksida. Här finns vykorten från Alebäck samlade (baklänges kronologi, det vill säga nyaste kortet ligger överst).

9 november – Idag kommer en rapport från fältet
Alla knep är bra och man tar vad som finns. Knytbanden är återanvändning på silstrumporna som jag tvättat i maskin. Dessa filtar i hop och blir mjuka fina knytband. Nu har vi lyckats med 10 inseminationer. Och med en markerande bagge funkar det bra att hitta brunst.
Text och bild: Anita Hägg

teaserbagge

Alla inlägg nedan, text och bild: Magnus/Margareta Håård

28 oktober
En fårtransport kan användas till mycket. Här transporteras baggsperma till Schenkers depå för vidare befordran till besättningar från Skåne till Norrbotten. Och alla får i princip det de har beställt för till slut fattade även Najib vad som förväntades av honomJ

transp_liten

24 oktober
Äntligen går första sändningen iväg! Det är många lappar och papper som måste vara rätt när man ska skicka kvävekärl, särskilt om dom som dessa ska åka färja till Gotland.

gotlandnasta

22 oktober
Nu är isoleringsperioden över och stationen inspekterad så nu får vi börja distribuera sperma. Första sändningen går till Gotland.

lev1

20 oktober
Nu börjar det bli många infrusna doser, så börjar vi sortera och packa kärlen ut till besättningarna. Gotland har förtur.

fryser

När vi behöver en paus kan vi njuta av det fina höstvädret och de många fina hästarna på Alebäck.

horses

11 oktober
Baggarna fungerar bra på baggstationen. Förutom produktion har vi försökt fotografera baggarna denna vecka. Det är inte det lättaste!

fotoateljen

3 oktober
Nu är samlingen igång. Gannarve TEO får lite sol efter väl förrättat värv på SF:s baggstation på Alebäcks stuteri.

gannarve