Herdevagn senaste modet

Den traditionella herdevagnen har blivit senaste mode på den brittiska landsbygden.

För 10 år sedan kunde man nästan få dem gratis men så är det inte längre. De senaste fem åren har herdevagnen blivit en lyxartikel som alla vill ha på sina ägor.

De riktiga snobbarna nöjer sig inte med en nyproducerad utan det ska vara en originalvagn med järnhjul…

Herdevagnen var ett enkelt men bekvämt hem på hjul som var en nödvändighet i lamningen förr. De var en vanlig syn på Wessex Downs när fåraherdarna vaktade fåren dygnet runt. Det var kök, sovrum och vardagsrum i ett och när man flyttade fåren så följde hemmet med.

Men tiderna och lantbruket förändrades och många herdevagnar blev stående ute i något buskage, övergivna fram till nu. Det har blivit den ulitmata lyxen att ha en herdevagn, något man kan ge bort till mannen som har allt. Alla, utom fårbönderna, köper dem och använder dem till skrivarlyor, andrum och jakter. Oavsett om det är en gammal upprustad viktoriansk vagn eller en nyproducerad så ånjuter herdevagnen en sällan skådad renässans.

För nötköttsproducenten William Morris har detta mode mer och mer inneburit en utveckling av en sidogren till hans djurproduktion. Det började för ca 20 år sedan med att han renoverade herdevagnar åt sina vänner men detta har blivit en del av hans företag idag.

För länge sedan kunde man se herdevagnar lite överallt tynande bort på landsbygden i Dorset och Hampshire (inte så mycket i Exmoor och Norra Wales för där föredrog man små stenhus) men de tiderna är förbi nu. Man kan tycka att 10 000£, som en ny herdervagn kostar, är mycket pengar för en kärra men entusiasterna menar att det är billigare än en sommarstuga och har fördelen att man kan flytta den melan olika fina platser.

David Cherringtons företag tillverkar ca 20 st om året och han menar att det är mer ekonomiskt att bygga nya än att renovera gamla. Enda problemet han har haft var att det var svårt att få tag på järnhjul till dem i början men nu har han hittat en firma i Sommerset som tillverkar dem åt honom.

Gammal eller ny så ger herdevagnen en riktig nostalgitrip med sin lilla kamin och charmiga utseende.

På sidan The Sheperds Hut Company kan man se fina bilder på nya och gamla herdevagnar så man har koll på det senaste 🙂
Det är även därifrån bilderna i den här artikeln kommer.

 

Texten är en fri översättning från en artikel i The Telegraph; Sheperd’s huts are the new country accessory.

 

Emma Rosenmüller