Historiskt höga priser på Linköpingsauktionen – men var fanns finullen?

Text & foto: Einar de Wit
Rent spontant kändes det som något färre besökare när vi vimlade runt innan auktionens start. Men det påverkade inte prisbilden, tvärtom hade många fårägare spenderbyxorna på. Medelpriset på alla sålda baggar blev det högsta någonsin och tre baggar såldes för över 30 000 kr.

Prisnivån på årets auktion var historiskt hög. Denna texelbagge från Annelie Carlsson såldes för 30 500 kr. Två Dorperbaggar såldes också i den prisklassen.

Medelpriset för alla sålda baggar blev 10 851 kr och är det högsta någonsin. En Oxforddownbagge blev osåld men för övrigt såldes alla baggar som var till salu. Ingen bagge gick heller till minimipris utan det budades friskt på alla djur. Så ska en riktigt lyckad auktion se ut! Det blev även en bra inspiration till nästa års auktion, det lönar sig att åka till auktionen med sina baggar.

Var fanns alla finullsbaggar?

Det stora frågetecknet i år blev finullen. Det fanns bara tre baggar till salu, alla från samma besättning. Hur kunde det bli så? Undertecknad frågade runt lite och svaret verkade helt enkelt bli olyckliga omständigheter. Det handla inte om någon trend utan bara på att ett antal olika besättningar av olika anledning inte medverkade på auktionen.

För andra gången i Linköpingsauktionens historia gick priset Best In Show till en finullsbagge. Ett vackert djur uppfött av Ulf Ekholm och Aina Sievert från Väse.

Eftersom finullsrasen är en mycket viktig del i den svenska lammproduktionen får vi hoppas att vi får se fler finullsbaggar till nästa års auktion. Kanske dags för auktionskommitén att jobba lite extra för att balansen ska återställas? I sammanhanget var det väldigt roligt att BIS-priset gick till en finullsbagge, som dessutom betalade sig väldigt bra när den såldes.

För övriga raser gick det bra. Medelpriset för texelbaggarna var det högsta någonsin. Även priserna på Suffolk och Dorset var höga. Men bäst gick det för Dorper. Lawrence och Mia Heatman har gjort ett stort jobb med att bredda avelsbasen i rasen med embryotransfer. Två av baggarna från de australiensiska embryona såldes på auktionen och intresset från de svenska fårägarna är på topp. Efter en hård strid såldes de för 30 000 kr respektive 33 000 kr. Det var värt en applåd!

Prisregn till Möllers

Under prisutdelningen blev det storslam till Möllers Texel. Texelföreningens hederspris, KLS vandringspris och den Danska Texelföreningens vandringspris gick till djur från Möllers i Laholm.


Kaj Sjunnessons vandringspris för en bagge med exceptionella slaktegenskaper gick till Annelie Carlsson från Götene. Annelie är en av de mest framgångsrika texelavlarna i landet men ska nu avveckla sin produktion. Kajs pris plus den dyraste texelbaggen på auktionen var inget dåligt sätt att avsluta en framgångsrik karriär på!

För övrigt var baggauktionen som vanligt ett bra tillfälle att träffa kollegor och olika företag som servar branschen. Flera nya företag visade upp sig och sina produkter. Detta är ett utmärkt tillfälle för fruktsamma kontakter att skapas.

Majoriteten av de baggar som säljs på Linköpingsauktionen kommer att användas till korsningsproduktion. Det hade auktionskommitén tagit fasta på. Ett gäng fräscha finull-dorsetkorsningstackor fanns på plats och vid några tillfällen under dagen höll Tomas Olsson och Kaj Sjunnesson föredrag om hur en effektiv korsningsproduktion kan se ut.

Auktionen i siffror

Finull  
Antal: 3 | Medel: 6 933 kr | Högsta: 8 800 kr
Texel  
Antal: 28 | Medel: 10 541 kr | Högsta: 30 500 kr
Dorset 
Antal: 3 | Medel: 8 666 kr | Högsta: 11 000 kr
Suffolk
Antal: 8 | Medel: 9 100 kr | Högsta: 17 000 kr
Dorper  
Antal: 2 | Medel: 31 500 kr | Högsta: 33 000 kr

Maten under baggauktionen blev lite av ”extra allt”. Grandins lamm tillsammans med företaget Familjens Deli från Uppsala bjöd på fantastiska lammburgare. De var gjorda på 100% lammkött och serverades i specialbakade bröd med surdeg och sirap. Till det romansallad, fetaostdressing och en helt underbar rödlöksmarmelad och rotfruktschips. Alternativt fanns en lammchoritzo med svalkande skaldjurssallad. Vi håller tummarna för en repris till nästa års auktion! Läs mer på www.familjensdeli.se.