Irland: Minskad efterfrågan och ökat utbud

Agriland skriver om nuläget och framtiden för det irländska lamm- och fårköttet. Man kan i två andra artiklar på samma hemsida läsa om en demonstration som hållits denna vecka för att belysa inkomstkrisen för landets lammnäring respektive behovet av ekonomiskt stöd till Irlands fårbönder.

Den irländska lammarknaden har haft en svår start på 2023, med betalning som ligger under 2022 års nivåer samtidigt som insatskostnader är fortsatt höga.

I Irland konsumeras cirka 15 % av det lamm som produceras och resten exporteras, mestadels till Europa. Detta exportberoende gör irländska lammproducenter mer utsatta för förändringar på den globala marknaden än de europeiska konkurrenter som är mer fokuserade på sina hemmamarknader. Lamm är också ett högkostnadsprotein i förhållande till nötkött, fläsk och kyckling, och är därför mest utsatt för förändringar i konsumentbeteende, både på hemmamarknaden och på viktiga exportmarknader.

En nedgång i efterfrågan på importerat lammkött i både USA och Kina under andra halvåret 2022 ökade andelen lamm tillgängligt för handel på den globala marknaden, med ökade volymer av fryst fårkött från Nya Zeeland som exporterades till EU under slutet av 2022 som ett resultat. Denna ökning sammanföll med en anmärkningsvärd ökning av volymen av brittiska produkter som skickas till EU-marknaderna, med vissa rapporter som indikerar anmärkningsvärda volymer lamm i lager i EU.

Under 2023 kommer Bord Bia att genomföra två kampanjaktiviteter för att uppmuntra irländska konsumenter att välja Bord Bia Quality Mark lamb.