Kort rapport från lördagens Lammriksdag

Text & bild: Einar de Wit
Årets stämma arrangerades av Hallands Fåravelsförening på den vackra anläggningen Tylebäck. Bra faciliteter och ett fantastiskt väder gjorde arrangemanget till en fullträff!

Underbara vyer i Tylebäck och Tylösand. På sin morgonpromenad lyckades fotografen fånga Magnus Håård på en vederkvickande strandtur. Magnus är en av medlemmarna i SF:s avelskommité.

Lammriksdagen började med Christian Carlsson från Öströö gård som berättade om hur de lyckats utveckla en helt vanlig gård till ett besöksmål med 20 000 besökare om året. En riktig inspirationskick! Hör tar sig Christian en välförtjänad kopp kaffe tillsammans med SF:s ordförande Bertil Gabrielsson.

En av anledningarna att åka på en stämma är förstås att träffa kollegor och skapa nya kontakter. Inuti och utanför stämmolokalen fanns ett flertal utställare med bäring på fårnäringen. Ett flertal pauser gjorde det lätt för de tillresta fårägarna att ta del av alla nyheter.

Sveriges två största fårägare berättade i ett mycket uppskattat anförande hur det är att handha besättningar på runt tusen tackor. Tomas Olsson och Ulf Pyk har förvisso väldigt olika förutsättningar och driftsformer men många frågeställningar är ändå detsamma. Mycket intressant och inspirerande.

Hallands Fåravelsförening hade fått en mycket ovanlig föreläsare till Tylebäck. Mikael Jidenholm driver företaget Ugglarps Gröns AB i Halland. Han har blivit unik i landet genom att sälja allt möjligt och omöjligt till svenska restauranger och tjäna pengar på det. Vad säjs om att sälja fördigträdda smultronstrån till en gourmetkrog? Kontentan var att allt är möjligt om man bara ser möjligheterna. Här visar han upp en förpackning med maskrosor som företaget säljer.

En bra sammanfattning av stämman 2013. Fantastiskt fint väder och en utmärkt arrangerad stämma. Här har Anders Råsberg, Sven Fridell och Gudrun Haglund-Eriksson tagit sig en liten paus i den vackra omgivningen.

Ett stort tack till Hallands Fåravelsförening!