6 dec 2024
Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare
En sampublikation mellan Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantbrukarnas riksförbund, Länsstyrelsen Gotlands län, Länsstyrelsen Norrbotten, Gård & Djurhälsan, Hushållningssällskapet, Skånesemin, Växa, Svensk Fågel och Svenska Ägg.
25 sep 2024
Gårdsfacit och Nyckeltal – Så här kan du använda dom!
Artikel
Theo den Braver
Gård & Djurhälsan, Fårskötsel nr 4 2024
30 apr 2024
Förstudie Svenskt Lamm 2023–2024
Slutrapport
Erica Lindberg, Svenska Fåravelsförbundet Ulrika Åkesson, Svenska Köttföretagen
Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Lammköttproducenter, LRF Kött, Svenska Köttföretagen
12 feb 2024
Fascinerande fakta om tackor och baggar 1970-2023
Artikel
Ann-Marie Karlsson
Jordbruksverket, Jordbruket i siffror
28 maj 2023
Det digitala lammet
Examensarbete
Oskar Reineling
Biologiska Yrkeshögskolan, Skara
16 mar 2023
OrganicXlivestock för Sverige
I OrganicXlivestocks databas kan man:
- söka efter ekologiska djur att rekrytera till sin besättning
- erbjuda ekologiska djur till försäljning
Forschungsinstitut für biologischen Landbau
24 feb 2023
EU FarmBook
EU-FarmBook är ett EU-finansierat projekt som bygger en digital plattform för att samla och dela kunskap inom lant- och skogsbruk. Information om projektet finns här.
European Commission
17 feb 2023
Miljöpåverkan av svensk nöt- och lammköttsproduktion
I ett forskningsprojekt har miljöpåverkan av typiska sätt att producera nöt- och lammkött i olika delar av Sverige beräknats med hjälp av livscykelanalys (LCA). Klimatavtrycket är relativt högt per kilo nöt- och lammkött jämfört med till exempel gris och kyckling. Men betande nötkreatur och får har även positiva effekter på miljön såsom upprätthållande av biologisk mångfald och inlagring av kol i marken.
Läs rapporten
Populärvetenskaplig sammanfattning
Serina Ahlgren, Danira Behaderovic, Stefan Wirsenius, Annelie Carlsson, Anna Hessle, Per Toräng, Anett Seeman, Theo den Braver, Olle Kvarnbäck
RISE, Chalmers, SLU, Gård & Djurhälsan, Naturvisaren
13 jan 2023
Avslutning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag. Inom Handlingsplanerna har vi, sedan 2019, jobbat mot 48 st delmål genom att genomföra 123 st åtgärder. Visionen har varit att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet. För att lyckas har vi haft fokus på tre olika målområden, klimat & kretslopp, foodservice och rätt sortering & köttkvalitet. Missade du eventet? Då kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens youtube-kanal: Förmiddagens föreläsningar | Eftermiddagens föreläsningar
Svenska Köttföretagen
21 dec 2022
Växtskyddsmedel – råd till beställare och utförare inkl beställningslista
Hämta broschyr
Naturvårdsverket, Svenskt växtskydd, Kemikalieinspektionen, Lantmännen, Arbetsmiljöverket, LRF, Jordbruksverket
14 okt 2022
En extra slaktklass – bra eller dåligt
Artikel
Theo den Braver
Gård & Djurhälsan, Fårskötsel nr 3 2022
25 aug 2022
Antalet lantbruksdjur 1974-2021
Illustrativ animation som visar utvecklingen av antalet får, mjölkkor, köttkor och grisar
Jordbruket i siffror
28 apr 2022
Sheep Rearing in Sweden – A niche with agroecological potential
Via Epsilon
Leonie Högele
SLU, Faculty of Landscape Architecture, Horticulture and Crop Production Science, Agroecology Master’s Programme