6 dec 2024

Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare

Hämta Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare

En sampublikation mellan Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantbrukarnas riksförbund, Länsstyrelsen Gotlands län, Länsstyrelsen Norrbotten, Gård & Djurhälsan, Hushållningssällskapet, Skånesemin, Växa, Svensk Fågel och Svenska Ägg.
25 sep 2024

Gårdsfacit och Nyckeltal – Så här kan du använda dom!

Artikel

Theo den Braver
Gård & Djurhälsan, Fårskötsel nr 4 2024
30 apr 2024

Förstudie Svenskt Lamm 2023–2024

Slutrapport

Erica Lindberg, Svenska Fåravelsförbundet Ulrika Åkesson, Svenska Köttföretagen
Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Lammköttproducenter, LRF Kött, Svenska Köttföretagen
12 feb 2024

Fascinerande fakta om tackor och baggar 1970-2023

Artikel

Ann-Marie Karlsson
Jordbruksverket, Jordbruket i siffror
10 jan 2024

Beräkningsverktyg för foderstat till svenska slaktlamm

Nu lanserar Gård & Djurhälsan nytt program som ger stöd och kunskap om hur du beräknar foderbehov till växande lamm. Verktyget är fritt att använda under hela 2024.
Fodersnurran för lamm.xlsx (laddas ned)
Mer information och film om Fodersnurran för lamm

Theo den Braver
Gård & Djurhälsan med finansiering genom branschutvecklingspengar
28 maj 2023

Det digitala lammet

Examensarbete

Oskar Reineling
Biologiska Yrkeshögskolan, Skara
16 mar 2023

OrganicXlivestock för Sverige

I OrganicXlivestocks databas kan man:

  • söka efter ekologiska djur att rekrytera till sin besättning
  • erbjuda ekologiska djur till försäljning

Forschungsinstitut für biologischen Landbau
24 feb 2023

EU FarmBook

EU-FarmBook är ett EU-finansierat projekt som bygger en digital plattform för att samla och dela kunskap inom lant- och skogsbruk. Information om projektet finns här.

European Commission
17 feb 2023

Miljöpåverkan av svensk nöt- och lammköttsproduktion

I ett forskningsprojekt har miljöpåverkan av typiska sätt att producera nöt- och lammkött i olika delar av Sverige beräknats med hjälp av livscykelanalys (LCA). Klimatavtrycket är relativt högt per kilo nöt- och lammkött jämfört med till exempel gris och kyckling. Men betande nötkreatur och får har även positiva effekter på miljön såsom upprätthållande av biologisk mångfald och inlagring av kol i marken. Läs rapporten Populärvetenskaplig sammanfattning

Serina Ahlgren, Danira Behaderovic, Stefan Wirsenius, Annelie Carlsson, Anna Hessle, Per Toräng, Anett Seeman, Theo den Braver, Olle Kvarnbäck
RISE, Chalmers, SLU, Gård & Djurhälsan, Naturvisaren
13 jan 2023

Avslutning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm

Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag. Inom Handlingsplanerna har vi, sedan 2019, jobbat mot 48 st delmål genom att genomföra 123 st åtgärder. Visionen har varit att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet. För att lyckas har vi haft fokus på tre olika målområden, klimat & kretslopp, foodservice och rätt sortering & köttkvalitet. Missade du eventet? Då kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens youtube-kanal: Förmiddagens föreläsningar | Eftermiddagens föreläsningar

Svenska Köttföretagen
21 dec 2022

Växtskyddsmedel – råd till beställare och utförare inkl beställningslista

Hämta broschyr

Naturvårdsverket, Svenskt växtskydd, Kemikalieinspektionen, Lantmännen, Arbetsmiljöverket, LRF, Jordbruksverket
14 okt 2022

En extra slaktklass – bra eller dåligt

Artikel

Theo den Braver
Gård & Djurhälsan, Fårskötsel nr 3 2022
25 aug 2022

Antalet lantbruksdjur 1974-2021

Illustrativ animation som visar utvecklingen av antalet får, mjölkkor, köttkor och grisar

Jordbruket i siffror
28 apr 2022

Sheep Rearing in Sweden – A niche with agroecological potential

Via Epsilon

Leonie Högele
SLU, Faculty of Landscape Architecture, Horticulture and Crop Production Science, Agroecology Master’s Programme
3 jan 2022

Förebygg muskeldegeneration hos dina lamm

Artikel

Emelie Larsdotter
Gård & Djurhälsan