23 feb 2017

Förvirring kring köttkonsumtion

Jordbruksverket redovisar statistik för Sveriges köttkonsumtion, ett ämne som blivit allt hetare. Problemet är bara att aktörer upprepade gånger, oberoende av varandra hänvisar till statistiken på fel sätt. Läs artikel

Katarina Johnsson
Jordbruksaktuellt
6 feb 2017

Klassificering av slaktkroppar

Läs online eller ladda ner som pdf

Jordbruksverket, Kontrollenhet
Jordbruksverket
20 dec 2016

Marknadsstatistik

Till menyn Marknadsstatistik här på SFs hemsida

Hemsidan
8 dec 2016

Försäljning av små mängder – uppdaterad och utvidgad broschyr

Nya nationella regler om försäljning av små mängder primärprodukter gäller sedan 1 september i år. Nu finns en uppdaterad och utvidgad broschyr om försäljning av små mängder primärprodukter. Flera texter är uppdaterade, andra avsnitt är helt nya. Som exempel så innebär små mängder opastöriserad mjölk högst 70 liter per vecka. I broschyren förtydligar Livsmedelsverket vilka regler som gäller vid sådana leveranser. Texten om köttlådor är mer utvecklad än i den tidigare versionen. Läs mer och hämta broschyren via Livsmedelsverket

Livsmedelsverket
8 dec 2016

Faktorer som påverkar lammköttskvaliteten – en litteraturstudie

  Denna litteraturstudie ingår som en del i projektet Ökad kunskap om svensk lammköttskvalitet och är finansierad av Stiftelsen Svensk Fårforskning. Projektet syftar till att öka köttkvaliteten hos svenskt lammkött genom framtagande av optimerade rutiner från gården via slakteriet till handeln. Endast genom en ökad kännedom om vad som påverkar köttkvaliteten genom hela produktionskedjan kan köttkvaliteten öka, något som ytterligare skulle öka det svenska lammköttets mervärden. Därmed skapas förutsättningar för en ökad konkurrenskraft och lönsamhet för svenska fårägare. Via Epsilon

Annelie Carlsson, Annika Arnesson och Katarina Arvidsson Segerkvist
Dept. of Animal Environment and Health, SLU
8 dec 2016

Lammslakt vid svenska slakterier – en enkätstudie

  Rapporten innehåller en sammanställd slakterienkät ställd till ett antal svenska slakterier som slaktar får/lamm och är genomförd under augusti/september 2015. Genomförandet av enkätstudien var ett av delmomenten i projektet "Ökad kunskap om svensk får- och lammköttskvalitet" för att stärka och utveckla kvaliteten på det svenska lammköttet. Syftet med projektet var att genom enkäten få ökad kunskap om rutiner runt lammslakten vid svenska slakterier, med fokus på hantering av lammen före och efter slakt, metoder för hängning och nedkylning samt synpunkter på slaktkroppskvalitet och eventuella kunskapsluckor. Projektet ”Ökad kunskap om svensk får- och lammköttskvalitet” är ett samarbetsprojekt med branchorganisationen Svenskt kött AB, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Via Epsilon

Karin Wallin, Annika Arnesson och Katarina Arvidsson Segerkvist
Dept. of Animal Environment and Health, SLU
12 nov 2016

BILDER: Följ köttets väg från stall till tallrik

Hela Gotland

Eva HC Nyström
Hela Gotland
16 jul 2016

Kött – analys av näringsämnen

Hämta pdf

Veronica Öhrvik, Joakim Engman, Anna von Malmborg och Sören Wretling
Livsmedelsverket
12 feb 2016

Hur smakar tacka vs lamm?

Jordbruksaktuellt

Carolina Wahlberg
Jordbruksakurellt
6 feb 2016

Så blev slakten 2015

Läs artikel

Katarina Johnsson
Jordbruksaktuellt
1 nov 2014

Checklistor för leveranskontrakt till dig som köttföretagare

Checklistan via LRFs hemsida

LRF Kött har tillsammans med Intresseföreningarna och LRF Konsult tagit fram checklistor för vad som kan vara bra att tänka på vid kontraktsteckning av slaktdjur.

Avsikten är att checklistorna ska vara ett stöd för dig som köttföretagare i din affärsrelation med slakteriföretag.

LRF
23 okt 2014

Vem vill äta get?

Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK)

SLU, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion
9 okt 2014

Styckningsschema, lamm

Svenskt Kötts hemsida

Svenskt Kött
13 maj 2014

Branschriktlinjer för livsmedelsproduktion

Livsmedelsverkets branschriktlinjer Nationella branschriktlinjer är livsmedelsbranschens egna beskrivningar av hur företagen kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Det finns branschriktlinjer för många olika branscher, till exempel gårdsmejeri, småskalig slakt och fler är på gång. Alla branschriktlinjer finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Livsmedelsverket