Läs mer Köttpodden – ny satsning från Svenskt Kött ›› Lyssna Här kan du lyssna på podden och nya avsnitt släpps på torsdagar ››
Jordbruksverket redovisar statistik för Sveriges köttkonsumtion, ett ämne som blivit allt hetare. Problemet är bara att aktörer upprepade gånger, oberoende av varandra hänvisar till statistiken på fel sätt. Läs artikel
Läs online eller ladda ner som pdf
Nya nationella regler om försäljning av små mängder primärprodukter gäller sedan 1 september i år. Nu finns en uppdaterad och utvidgad broschyr om försäljning av små mängder primärprodukter. Flera texter är uppdaterade, andra avsnitt är helt nya. Som exempel så innebär små mängder opastöriserad mjölk högst 70 liter per vecka. I broschyren förtydligar Livsmedelsverket vilka regler som gäller vid sådana leveranser. Texten om köttlådor är mer utvecklad än i den tidigare versionen. Läs mer och hämta broschyren via Livsmedelsverket
Denna litteraturstudie ingår som en del i projektet Ökad kunskap om svensk lammköttskvalitet och är finansierad av Stiftelsen Svensk Fårforskning. Projektet syftar till att öka köttkvaliteten hos svenskt lammkött genom framtagande av optimerade rutiner från gården via slakteriet till handeln. Endast genom en ökad kännedom om vad som påverkar köttkvaliteten genom hela produktionskedjan kan köttkvaliteten öka, något som ytterligare skulle öka det svenska lammköttets mervärden. Därmed skapas förutsättningar för en ökad konkurrenskraft och lönsamhet för svenska fårägare. Via Epsilon
Rapporten innehåller en sammanställd slakterienkät ställd till ett antal svenska slakterier som slaktar får/lamm och är genomförd under augusti/september 2015. Genomförandet av enkätstudien var ett av delmomenten i projektet "Ökad kunskap om svensk får- och lammköttskvalitet" för att stärka och utveckla kvaliteten på det svenska lammköttet. Syftet med projektet var att genom enkäten få ökad kunskap om rutiner runt lammslakten vid svenska slakterier, med fokus på hantering av lammen före och efter slakt, metoder för hängning och nedkylning samt synpunkter på slaktkroppskvalitet och eventuella kunskapsluckor. Projektet ”Ökad kunskap om svensk får- och lammköttskvalitet” är ett samarbetsprojekt med branchorganisationen Svenskt kött AB, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Via Epsilon
LRF Kött har tillsammans med Intresseföreningarna och LRF Konsult tagit fram checklistor för vad som kan vara bra att tänka på vid kontraktsteckning av slaktdjur.
Avsikten är att checklistorna ska vara ett stöd för dig som köttföretagare i din affärsrelation med slakteriföretag.
Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK)
Livsmedelsverkets branschriktlinjer Nationella branschriktlinjer är livsmedelsbranschens egna beskrivningar av hur företagen kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Det finns branschriktlinjer för många olika branscher, till exempel gårdsmejeri, småskalig slakt och fler är på gång. Alla branschriktlinjer finns på Livsmedelsverkets hemsida.