6 dec 2024

Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare

Hämta Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare

En sampublikation mellan Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantbrukarnas riksförbund, Länsstyrelsen Gotlands län, Länsstyrelsen Norrbotten, Gård & Djurhälsan, Hushållningssällskapet, Skånesemin, Växa, Svensk Fågel och Svenska Ägg.
19 sep 2024

Kortfakta om den svenska fårnäringen

Grafik som visar hur svenska fårnäring ser ut kan hämtas här

Illustration Anna Bergström
Svenska Fåravelsförbundet
18 nov 2023

Fåråret, ny upplaga

Fåråret innehåller råd om fårens skötsel för varje årstid och är riktad till nya fårägare. Vår förhoppning är att även mer erfarna fårägare ska ha nytta av den. Broschyren kan användas som ett kom-ihåg eller ett komplement till mer djupgående skrifter om fårskötsel.

Detta är den femte upplagan av Fåråret. Den ursprungliga idén till handboken togs fram av Sven Jeppson, Kalmar län. Följande upplagor 1999, 2005 och 2010 författades av Jesper Eggertsen, Åsa Lindqvist och Lena Stengärde. Projektet har finansierats med projektstöd från Europiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Västra Götalandsregionen (MRU 2023-00117).

Fåråret

Jesper Eggertsen, Åsa Lindqvist, Lena Stengärde
Svenska Djurhälsovården; Länsstyrelsen Västra Götaland
10 aug 2022

Handbok för djurtransporter (Djurtransporter.nu)

Djurtransporter.nu är en informationsportal som för dig som vill veta mer om djurtransporter. Handbok för djurtransporter kan beställas här.

Djurtransporter.nu
8 jul 2020

Skaffa får för landskapsvård – Handbok för blivande fårägare

Hämta som pdf

Länsstyrelsen i Gotlands län
20 mar 2020

Ullskörd & hantering

Nytt informationshäfte om hur man producerar en bra ull som är attraktiv för industrin och andra ullköpare. Hämta här

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet m.fl. och med finansiellt stöd från Vinnova
10 feb 2020

Faktablad om klimatåtgärder för lantbruk

Fyra faktablad för nötköttsproducenter, som är lika användbara för fårbönder. Artikel

Greppa näringen, Agroväst m.fl.
Hemsidan
8 jul 2019

Stängsling mot stora rovdjur

Hämta bok som pdf Sedan det nuvarande viltskadesystemet trädde i kraft 1996 har Viltskadecenter samlat kunskap och erfarenheter (både egna och andras) om hur man stängslar mot rovdjur på bästa sätt. Det är framför allt vargskador vi kan skydda oss mot genom bra stängsling. Om ett vargrevir etablerats i samma område som dina betesmarker bör du se över stängslen så att inte varg kan ta sig in i hagarna. För att kunna skydda mot varg måste det finnas någon typ av stängsel på samtliga sidor om fåren. I boken beskriver vi hur man med någorlunda rimliga arbetsinsatser kan bygga stängsel med långa livslängder till skäliga priser. Vi vill även förmedla att man kan söka bidrag till rovdjursavvisande stängsel från länsstyrelsen. Det är vår förhoppning att boken ska ge alla som sätter upp rovdjursavvisande stängsel en god orientering om bakgrund, funktion och material och att den ska fungera som en bra vägledning i hur det går till rent praktiskt. Viltskadecenter har skrivit boken på uppdrag av Svenska Fåravelsförbundet. Texterna har tagits fram i samarbete med förbundets rovdjursansvariga och Sveriges främsta experter på stängsel och stängsling. Jordbruksverket har finansierat merparten av kostnaderna. Även LRF har bidragit till finansieringen. Syftet är att innehållet ska bana väg för att flera lammproducenter ser möjligheterna med att sätta upp och använda rovdjursavvisande stängsel.

Inga Ängsteg, Roland Ängsteg, Maria Levin, Jens Karlsson, Ann Eklund, Anders Råsberg
Svenska Fåravelsförbundet, Viltskadecenter
5 apr 2019

Korsningsavel i vårlammproduktionen

Skriften Korsningsavel i vårlammproduktionen vänder sig till dig som har för avsikt att starta eller utöka en produktion av slaktlamm för leverans av lamm under våren, så kallad vårlammproduktion. Checklista för inköp av livdjur och en film med ett exempel på korsningsavel. Film med ett gårdsexempel på hur man väljer livdjur för vårlammsproduktion. Materialet är finansierat av LRF Kött  och är en del av Handlingsplan Lamm.

LRF Kött, Hushållningssällskapet, Gimrarna, Glada fåret
4 jul 2018

Hullbedömning av får

Att regelbundet hullbedöma sina tackor och baggar för att kunna reglera hullet vid behov är ett viktigt redskap för att skapa grunden för en god hälsa och bra produktionsresultat i besättningen. Denna broschyr har tagits fram av Gård & Djurhälsan AB med stöd av EU-medel för att sprida kunskap om hur man gör för att hullbedöma får, hur hullet normalt varierar under fåråret samt när och hur hullet kan regleras. Hämta broschyren ››

Andrea Holmström
Gård & Djurhälsan
26 jun 2018

Kurser & aktiviteter – förslag och idéer till aktiviteter i distrikten

Svenska Fåravelsförbundet
5 jun 2018

Välja livdjur för vårlammsproduktion – ett gårdsexempel

Se filmen på Youtube

Producerad inom Handlingsplan Lamm
LRF Kött, Hushållningssällskapet
7 mar 2018

Ull och skinn – vägen till mervärde

Allt om hur man sköter sina får för att skapa förutsättningar för att ta vara på ull och skinn, och allt om hur man hanterar ullen och skinnen för ett bra resultat. Hämta Ull och skinn – vägen till mervärde

Claudia Dillmann m.fl.
Svenska Fåravelsförbundet
24 jan 2018

Klippning och ullskörd

Hämta folder  

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet