6 dec 2017

Lamm i Sverige

Affischerna hämtas här En affisch om Svensk lammproduktion som redovisar kalla fakta om lammproduktionens möjligheter och svårigheter efterfrågades i samband med 2015 års stämma. Till Elmia togs en A4-version fram. Nu finns den även i A3, samt i storformat (85 cm x 202 cm) avsett att tryckas på tre stycken så kallade vepor (rollups).

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet
19 nov 2017

Bonden i skolan – får och lamm

Bonden i skolan

Bonden i skolan
18 nov 2017

Informationsbroschyr för mellanstadiet

tackabaggelamm TACKA + BAGGE = LAMM är ett skolmaterial till mellanstadieklasser som de kan användas lantbruksdagar med mera. Broschyren som håller en grundläggande nivå tänkt till skolbarn kan också fungera som en introduktionsinformation till de som är nyfikna på hur det kan vara att ha får. Se broschyren som pdf ››

15 nov 2017

Korta fakta om svensk lammproduktion

Hämta broschyr (pdf)

Svensk lammproduktion har flera fördelar

Korta fakta om svensk lammproduktion är en folder om svensk lammproduktion framtagen av LRF. Vi har en sund och bra lammproduktion i Sverige. Våra får och lamm går ute på bete hela sommarhalvåret. De förädlar gräs till kött, skinn, ull och fårmjölk för osttillverkning. Svenska får är viktiga för att uppfylla miljö­ kvalitetsmålet ”Ett rikt odlingslandskap” som bland annat innefattar att befintliga ängs­ och betesmarker ska skötas på ett sätt som bevarar deras värden. Får passar på känsliga betesmarker eftersom de inte trampar sönder grässvålen. Resultatet blir ett vackert och öppet landskap såväl på landsbygd som i stad eller stadsnära marker. Vi föder upp lammen med respekt för djurens behov av naturligt beteende och vi har ett gott djurhälsoläge. Svenska lamm får behålla sina svansar och bagglammen kastreras inte ­ något som i flera stora fårländer görs utan bedövning. All slakt i Sverige sker med bedövning – inga undantag ges – vilket är något som skiljer oss från flera europeiska länder. Svensk lammproduktion skapar arbetstillfällen på landsbygden – inte enbart inom produktionen utan även inom förädling och turism. Genom att välja svenskt lammkött utvecklas den svenska landsbygden. Dessutom får vi njuta av ett mycket gott och näringsrikt kött!

LRF
23 maj 2017

Köttskolan lammkött – broschyr om styckning, tillagning och recept

Köttskolan: lammkött

Svenskt Kött
16 nov 2016

Nedladdningsbart material om schysst kött

Hos Gård & Djurhälsan finner du broschyrer för utskrift med information om det schyssta svenska köttet. Här finns även föreläsningsmaterial för dig som vill hålla seminarier, föredrag, studiecirklar mm. Föreläsningsmaterialet är är avsett främst för dem som redan har kännedom om svensk djurhållning, som till exempel veterinärer, rådgivare eller företrädare för näringen. Via Gård & Djurhälsan

Gård & Djurhälsan
14 jun 2010

Hantering vid avlivning av får. JO10:3

Jordbruksinformation via Jordbruksverket

Karin Granström, Birgit Fag
Jordbruksverket