Lars och Elisabeth Hansson, Bjärhus, Klippan

Nominerade till Årets Fårföretagare 2022 av Skånes Fårintressenter

Foto Linda Jonsson

Bjärhus driver en gårdsbutik med egenodlade grönsaker och egenproducerat kött av nöt och lamm i första hand. Utöver sina egna produkter säljs även produkter från närområdet.

På gården tillverkas charkprodukter av det gårdsegna köttet samt legotillverkning till andra producenter som vill få gjort charkprodukter av sitt kött. Deras produkter är inte bara uppskattade hos kunden utan också när de deltagit under SM i mathantverk. För den hungriga kunden finns det även restaurang som serverar lunch med lokala råvaror. Finns även möjlighet till konferenser i den naturnära miljön.

Gården drivs av Lars och Elisabeth Hansson tillsammans med nästa generation samt ett kompetent och slipat gäng medarbetare.

Hemsida

Motivering

De har ett motto som säger att – produkten skall produceras där den konsumeras. Med otrolig omsorg för miljö, människa och djur skapas kvalitativa produkter och upplevelser i ett väl genomtänkt koncept. På gården finns en mångårig tradition av att ta vara på alla detaljer från djuren på olika sätt. Utöver sina egna produkter legotillverkar de även charkprodukter till andra producenter som i sin tur säljer dessa i sina butiker eller på REKO-Ring. Tradition är viktigt för familjen och gemenskapen i näringen. Därför håller de även kurser i hur man gör egen korv och andra hantverk. Detta för att trycka på vikten av att allt kan användas och tas om hand. Lars och Elisabeth var tidigt med i frågan om fårkött. Genom åren har de varit med och drivit på olika projekt för att visa på den unika produkten man kan få fram från dessa ädla djur. De har i många år brunnit för frågan. Vilket har gjort att andra aktörer fått upp ögonen för de äldre damernas fantastiska andrahandsvärde.