Mallas Ullpellets – fukthållande trädgårdsgödning av svensk fårull

 
Pressmeddelande från Ullkontoret
Lagom till att odlingssäsongen startar lanseras nu den nya gotländska trädgårdsprodukten Mallas Ullpellets – en naturlig gödning med fukthållande egenskaper tillverkad av 100% svensk fårull.

Hans Bulthuis och Jenny Andersson, som driver ett storskaligt ulltvätteri i Endre på Gotland, har länge funderat på vad de ska göra med all den ull som är för tovig, skräpig eller grov för att kunna tvättas och förädlas till textila produkter.

– Äntligen har vi hittat en bra användning för vår biprodukt från ulltvätteriet! För oss handlar det om att ta vara på ALL den ull som vi samlar in från svenska fårbönder. I ett utvecklingssamarbete med bland annat RISE har vi nu hittat en lösning för att sönderdela och pelletera ullen så att den blir lätt att använda som ”jordgodis”, säger Jenny på Ullkontoret.

– Mallas Ullpellets är en helt fossilfri svensk naturprodukt, dessutom tillverkad av en förnybar råvara. Ullen växer och fåren måste ju klippas varje år! Vi pressar pelletsen med el från vindkraft och egna solceller. Lokalen värmer vi med träflis från gotländskt virke, oftast till och med från vår egen skog, berättar Hans Bulthuis.

Ull innehåller naturligt rätt mycket kväve, nästan ingen fosfor och en del kalium (NPK 11-0.1-4.5). Näringen utsöndras sakta efterhand som ullen bryts ner. Ullpellets är ingen snabbverkande näring utan fungerar som ett långsamverkande tillskott i odlingarna. Vid pelleteringen hettas ullen upp vilket dödar av eventuella bakterier och ogräsfrön. Produkten innehåller 100% fårull, helt utan tillsatser.

Mallas Ullpellets har flera andra goda egenskaper; främst som fuktbuffrare eftersom ullen drar åt sig fukt och bevarar den i stället för att bara släppa igenom den. Pelletsen expanderar när de absorberar fukt och hjälper därför till att hålla jorden luftig och lucker, vilket i sin tur underlättar humusbildning och bidrar till att hålla jorden frisk.

Mallas Ullpellets finns i en praktisk konsumentförpackning om 800 g (1,5 liter). Produkten säljs via utvalda trädgårdsbutiker samt i egen webbshop.

För mer information, kontakta:
Hans Bulthuis 070-580 3524
Jenny Andersson 073-676 3615
info@ullpellets.se
www.ullpellets.se