Marita Tauni, Akerbo blacknose AB 

Marita har en drivkraft, stark som en jetmotor, i sitt dedikerade arbete med att bevara den unika fårrasen Valais Blacknose sheep från kantonen Valais i Schweiz.

Nominerad av Walliska Svartnosfårsföreningen 

Marita importerade för 9 år sedan en ny fårras till Sverige. 15 stycken Walliska svartnosfår. Hon bedriver ett professionellt avelsarbete för att bevara rasen (finns endast ca 200 djur i Sverige.) för framtiden. Hon har även certifierats som mönstrare i rasen. Marita är veterinär och delar mer än gärna med sig av sin kunskap om fårskötsel. 

Facebook Walliska Svartnosfår, Instagram Akerboblacknose, TicToc Swedish vet and shephardess 

Motivering  

Marita har en drivkraft, stark som en jetmotor, i sitt dedikerade arbete med att bevara den unika fårrasen Valais Blacknose sheep från kantonen Valias i Schweiz. Ofta beskrivs rasen som världens sötaste får och det finns endast omkring 14 000 individer i världen och Marita är även certifierad möstrare av rasen. Utbildad i Schweiz som en av en dryg handfull icke Schweizare. Marita är fullständigt hängiven rasen och hon är minst lika dedikerad i att dela med sig av sin djupa kunskap och erfarenhet till sina fårköpare och fårägare i allmänhet. Hon är en otrolig trygghet för alla oss som är nya i fårvärlden. 
Hennes söta och snälla får tillsammans med hennes enastående mentorskap har till och med fått mig att säga upp mig från min anställning som sektionschef på Ragn-Sells i Västerås och flytta till gården där hennes får finns. Där ska jag bygga upp min egen flock och jag har håller precis på att starta ett företag och en verksamhet kring fåravel och att hålla kurser i att tova ullfällar. 

Fotot är en skärmdump från ett facetajmsamtal med Marita när hon har tovat en mössa som ser ut som ett svartnosfår.