Mer från baggauktion Mälardalen

Alla djur blev sålda vid Baggauktion Mälardalens livdjursauktion i ridhuset på Lena prästgård i Vattholma på onsdagen. Dyraste bagge blev en ettårig pälsbagge från närbelägna Kambo gård, Björklinge, Uppsala, som gick för 13 000 kronor. Bäst betalda ungbaggar kom från Kasamark, Umeå, och Berglocks Fårgård i Forsa, Hälsingland, och ropades in för 12 500 kr.

Text Karin Wennås

Totalt såldes 6 äldre baggar och 19 ungbaggar av raserna Gotlandsfår, samt en Leicesterungbagge, som betalades med 10 000 kr. Även en grupp om tre tacklamm av rasen Leicester såldes för 7 000 kronor.

Medelpriset för baggarna blev 6 870 kr. Många såldes för utropspriset 4 500 kr, och det var alltså ett gyllene tillfälle för besökarna att förnya sina besättningar till ett lågt pris.

Alla baggar som anmäls till auktionen granskas av en uttagningskommitté, och det är bara de med de bästa egenskaperna som får komma med. De säljande besättningarna är dessutom anslutna till de smittskyddsprogram som finns, så risken för att få in smitta av något slag i sin besättning är mycket låg om man köper bagge via en auktion.

Årets auktion i Uppsala hade totalt 27 utrop, vilket är färre än tidigare år, och besökarantalet var också något lägre än det brukar vara. Möjligen en effekt av fjolårets torka, som tvingade många fårbesättningar att minska på antalet tackor och därmed minskar behovet av nya baggar, samtidigt som ekonomin naturligtvis blir sämre när man inte har lika många lamm att skicka till slakt i höst som man brukar ha.

Auktionisten Kjell Nilsson från Graute gård på Gotland höll ändå tempot och budgivningen uppe under hela auktionen, och lyckades med bedriften att få alla djur sålda, för första gången under Baggauktion Mälardalens åttaåriga historia.