Nio dagar kvar – posta i tid!

veckobrev

22 mars 2019 | En dryg vecka kvar till 1 april då motioner till Stämman och nomineringar till Årets Fårföretagare ska vara inne. Fram till klockan 24 den 1 april är digitala och gammaldags brevlådor både vidöppna och hungriga.

Välkommen till SF:s stämma i Mora, den 11-12 maj! Dags att ordna med djur- och gårdsvakt för det här vill man inte missa! Information om anmälan och bokning av boende etc finns nu på hemsidan.

Stamman2019_1

Dalarna är kanske som vackrast i maj! Välkommen på riksstämma i Mora. Foto Berit G Bergfors, Ål-Kilens fårgård, Dalarna

Som sagt, motioner till årets Stämma måste vara förbundsstyrelsen tillhanda den 1 april för att godkännas.

Speciellt för dig som är stämmoombud för en ras- eller lokalförening: Stämmoombuden ska vara anmälda till SF senast den 1 april. Antingen genom personlig e-post till Maria eller genom den funktionärsrapport som skickas in till samma e-post. Observera, du måste också boka hotellrum och mat, det görs inte automatiskt för att du har anmält dig som stämmoombud.

Boende och mat bokas via Britta. Läs mer om de olika konferenspaketen här.

Allt som har med vår, Stämma och betessläpp att göra, och som nyss kändes så avlägset, har med vårsol och längre dagar börjat bli pockande aktuella. Britta och Lena Lindberg från Dalarans Fåravelsförening har nu inspekterat hotellet och börjat planera inför Stämman tillsammans med hotellets personal. Förväntan i luften.

moraspahotell

Möte med konferensvärdinnan Gerd på Mora hotell och Spa. Britta och Gerd planerar och diskuterar för att få alla bitar på plats inför stämman. Foto Lena Lindberg

moraspahotell2

Lena från Dalarnas fåravelsförening inspekterar hotellets bad och Spa-möjligheter. Foto Britta Wendelius

Nationell strategi mot anthelmintikaresistens har anslagits av Gård & Djurhälsan. För att  lyckas med att skydda Sveriges idisslare mot resistenta maskar måste en hållbar strategi för parasitbekämpning tillämpas och riktlinjerna följas. Det är viktigt att de tillgängliga avmaskningsmedlen endast används efter noggrant övervägande, så att vi bibehåller och värnar om deras effekt på parasiterna. Här finns länkar till den nationella strategin och Gård & Djurhälsans information om hur man avmaskar på rätt sätt. Det finns både en broschyr och en film. Bra grejer, missa inte dem.

Inte minst med anledning av nyupptäckt klövsjukdom (se även förra veckans veckobrev) och ökande förekomst av resistenta parasiter, ladda hem och läs: Inköps- och besöksrutiner för fårbesättningar och Hygienguide för fårklippare från Gård & Djurhälsan.

Ett förtydligande som gäller nappaskinnberedning: Ni djurägare är välkomna att lämna skinn som ska gå till till nappaberedning, men ni måste kontakta ert skinnberederi personligen innan, för råd hur ni ska fylla i blanketten och om vilka skinn som kan vara lämpliga. Hör alltså av er till Tranås Skinn eller Donnia innan ni fyller i följesedeln. De första skinnen ligger redan på pall och väntar att de ska bli 200 stycken, innan avfärd till Kero i Pajala.

De nya handlingsplanerna har haft styrgruppsmöte. Handlingsplaner etapp 2 kommer att ha fokus på åtgärder med målet att öka efterfrågan på svenskt kött. Särskilt kan nämnas att nya referensgrupper bildats, som bland annat ska jobba mot foodservice-sidan. Vi hoppas att det arbetet kommer att utmynna i att vi når fram till och ökar försäljningen till offentlig sektor. Det är där det stora slaget om efterfrågan på svenskt kött kommer avgöras. De tre stora aktörerna bakom dagligvaruhandeln är redan väldigt duktiga på att sälja svenskt.

Lansering av Handlingsplanerna etapp 2 kommer att ske den 10 april kl 10–15.30 i Stockholm. Alla intresserade är välkomna! Program här, anmälan här. Temat är ökad efterfrågan av svenskt gris-, nöt- och lammkött som bidrar till världens hållbarhet. Läs mer om hur det går för Handlingsplan Lamm här.

Jordbruksverket har hållit branschmöte om animaliemarknaden. Intressanta föredrag och diskussioner kring utvecklingen av vår bransch. Tyngdpunkt på sammanställda siffror och miljö- och klimatdebatt.

pengar

Tankeväckande att vi köper alkohol för i stort sett lika mycket pengar som vi köper mat. Foto Elof Nilsson

sammanfattning

Många frågetecken som kan bli utropstecken om vi lyckas förmedla hur våra lamm lever och den stora nytta de gör. Foto Elof Nilsson

Grafik: Jordbruksverket

Idag har Vinnovaprojektet haft styrgruppsmöte hos Filippa K. Vi inser att vi behöver ta ett större grepp för att få till värden genom hela produktionskedjan, och för att göra det enklare för klädbranschen att köpa svensk ull. Ekonomiska smörjmedel måste till, så nästa steg är att boka en tid för uppvakta politikerna på Näringsdepartementet. Ullen måste upp på den politiska agendan NU.

De åtta mellansvenska varglänens länsstyrelser och landshövdingar har nu kommit överens om ett förslag till hur vargstammen ska fördelas mellan länen. Miniminivåerna för landets stora rovdjur ses över minst vart femte år, och det är Naturvårdsverket som fattar beslut om fördelningen efter förslag från länen. Som en del i årets översyn har landshövdingarna i mellersta förvaltningsområdet efter omfattande samverkan nu enats om ett förslag på länsvis fördelning av miniminivåer för vargföryngringar (bild nedan). En föryngring betyder att man kan fastställa det har fötts nya valpar i ett revir under året. Antalet konstaterade föryngringar ligger till grund för beräkningen av storleken på den svenska vargstammen.

varg_mellersta2019

Grafik: Länsstyrelsen i Örebro län

Totalt i landet ska det vara 30 föryngringar av varg och mellansvenska förvaltningsområdet hyser 28,5 av dessa, syd en och norr 0,5. Att det blir halva föryngringar beror på delning över gränserna. Det är inte total sett fler vargar, utan utformningen av förslaget har gjorts enligt önskan att vargen ska sprida sig och inte leva så tätt och i så små revir som i dagsläget.

Naturvårdsverket har beslutat om nya miniminivåer för lo. Södra förvaltningsområdet ska ha 27 familjegrupper, mellansvenska 62 stycken och norra förvaltningsområdet 58 stycken. Det är en förskjutning från norr med 8 familjegrupper lo till mellan och syd.

En undersökning av vad vildsvinens skador kostar lantbruket gjordes 2015 och har nu redovisats. Också aktuellt är att LRF har svarat på Naturvårdsverkets remiss om ändringar av jakttider. LRF föreslår ett antal ändringar i jakttiderna mot bakgrund av de allvarliga och ökande skadorna av vilt i jord- och skogsbruk, läs mer här.

Vildsvinskdor_mkr

Visa större ››

Vildsvinskdor_andel

Visa större ››

Grafik: LRFGuldsponsor2019

Veckans Guldsponsorpresentation: HKScan

HKScan är ett av norra Europas största köttföretag. HKScan har i mer än 100 år jobbat med hela kedjan från gård till färdiga produkter av kött och chark till konsument. HKScans lammverksamhet omfattar inköp av ca 120 000 får och lamm, eller 42 % av landets registrerade får- och lammslakt och ökade under fjolåret sin del av slakten med 7 %. Nytt för i år är en storsatsning på lamm och en lansering av lammsortimentet Styckmästarens Utvalda, som även är anpassat till restauranger och storkök. HKScan satsar på att förädla mer och att sälja mer kött under egna varumärket Scan. Hör av dig till HKScan om du vill bli ny leverantör – dina lamm behövs! HKScan Agri är Scans inköpsavdelning. 13 inköpare spridda över landet jobbar med inköp- och förmedling. Elisabeth Svensson och Robert Nilsson jobbar med HKScans Producenttjänster och erbjuder seminarier, träningsdagar, verktyg, checklistor, uppskattade studieresor och riktade rådgivningsinsatser på gårdsnivå.

Gigantprojektet med ERFA-Träffar för Lammproducenter runt hela Sverige är igång. Finansieras delvis via EU´s landsbygdsfond och kan därigenom erbjuda en generös slant till grupperna att bjuda in experter eller göra studieresor för. Vi är igång i 16 distrikt men det finns fortfarande möjlighet att komma med i någon av de 12 grupperna som ännu ej är fulltaliga. Gå in och anmäl dig på Gård & Djurhälsans hemsida!

Elitlammsupporten hade tyvärr problem med telefonväxeln i måndags. Vi beklagar detta, men nu ska problemet vara löst och vi hoppas att det inte ska hända igen.

Vi får till Elitlammsupporten just nu en del frågor om Stalljournaler inför aviserade kontroller. Vi vill gärna råda alla som har Elitlamms elektroniska stalljournal att kolla att den är i ordning, och att rätt antal djur finns registrerade som aktiva i journalen. Kontakta supporten om det behövs hjälp för att rätta, ifall något inte stämmer.

Lästips: 18 SLU-agronomer har tillsammans skrivit ett debattinlägg publicerat på SvD Debatt: ”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem”.

Trevlig helg önskar SF!

dalagreen

Dalarna väntar på oss och har bullat upp med sin mest mest välkända symbol, här i en tilltalande SF-grön nyans.

NorsBrexit

De första embryolammen från Tasmanien har fötts under veckan. Grattis till alla inblandade! Svenska Leicesterfårföreningen satsar för att förnya rasen i Sverige, och man har på Tasmanien hittat de djur man tror mest på. Elofs föräldrar deltar i projektet och hemma hos dem har Nors Brexit nyss sett dagens ljus. Det är honom och hans ömma moder ni ser på bilden. Locktorps fårgård i väst har också fått embryolamm under veckan. Det blir spännande att följa dessa lamm! Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna