Ny bok: Stefan Barck sammanfattar Tranås Skinnberednings historia

”Bark var förr i tiden en viktig ingrediens i garvning av skinn. Länge kallade de som ägnade sig åt skinnberedningens konst just för ”barkare”. Författarens förfäder utövade yrket, vilket möjligen förklarar släktnamnet Barck. Så kanske var det ofrånkomligt att läraren, journalisten och fårfarmaren med tiden också skulle halka in på den banan.”

Citatet ovan är hämtat från baksidan av den nyutkomna boken ”Skinnberedning i Tranås, en personlig skildring” av Stefan Barck.

Många är de industrinäringar i Sverige som med tiden dött ut, lagts ned eller flyttat utomlands. Så kunde fallet också ha varit med skinnindustrin, om inte en kvartett envisa människor hade kämpat för att behålla skinnberedningen i Sverige. Detta är berättelsen om Tranås som landets skinnhuvudstad och de människor som gjorde det möjligt. Boken skildrar de historiska händelserna i Tranås och de dramatiska årtionden som höll på att kosta Sverige sin skinnindustri.

Stefan Barck har en bakgrund som journalist vilket märks tydligt i en stilistisk säker och lättläst text. Författaren blandar gamla tidningsartiklar, protokoll, gamla medarbetares minnesbilder med egna hågkomster och tecknar en spännande och intressant bild av skinnberedningens utveckling genom decenierna.

Denna bok är ett fantastiskt tidsdokument över en epok som kunde varit svunnen men på grund av några entusiastiska och drivna människor fortfarande är i högsta grad levande. Även om du inte är extremt intresserad av skinn så är boken en intressant biografi över ett stycke svensk industrihistoria och ett bevis på att envishet kan förflytta berg. Läs den! (eller ge bort den som julklapp till någon du tycker om).

Einar de Wit

Boken ges ut på eget förlag och beställs genom att skicka ett mail till: stefanbarck@swipnet.se eller genom att sätta in 300:- på SB Förlag, bg. 333-8951. Var noga med att ange namn och adress.