Ny satsning ska öka konkurrenskraften för svenskt kött

Regeringen har genom Jordbruksverket gett det statliga forskningsinstitutet RISE i uppdrag att inrätta ett kunskapsnav för kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Syftet är att stärka konkurrenskraften inom svensk animalieproduktion för livsmedel och bidra till att sårbarheten i svensk livsmedelsproduktion minskar.

Det nya kunskapsnavet ”ska sammanställa och tillgängliggöra nationell och internationell kunskap och genom samverkan med aktörer bidra till samsyn om vilken kunskap som behöver tas fram och genomföra eller initiera försök, tester och utvärderingar”. Meningen är också att ska samverka med andra intressenter i livsmedelssektorn, bransch- och rådgivarorganisationer samt med universitet och högskolor.

– Konkurrenskraften för svenska djurbönder och animalieproducenter behöver stärkas och den svenska produktionskapaciteten öka. Satsningen är en del av livsmedelsstrategins målsättning om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.

Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor under perioden 2023 till 2027.

Källa Livsmedel i fokus