Ny svensk innovation: Kamgarn av kasserad ull bidrar till hållbart mode

Nu introduceras för första gången ett högkvalitativt kamgarn tillverkat av svensk ull. Flera svenska modevarumärken har redan köpt in garnet.

Foto ovan från Axfoundations pressmeddelande

Idén till det svenska kamgarnet föddes vid köksbordet hos ullmäklaren på Västkustens Ullinsamling i Laholm. Ullmäklarna satt med ett överskott av ull som inte gick att sälja. Den hade för stor mängd växtdelar, en effekt av en djurvälfärd i världsklass där svenska får går ute på sommaren och står inomhus med halmbädd under vintern. Producenten Klippan Yllefabrik letade samtidigt med ljus och lykta efter ull av hög kvalitet till köpare inom modeindustrin, men som ratade svenskt garn av lite grövre kvalitet.

Klippan Yllefabrik hade tidigare tackat nej till ull med mycket växtdelar eftersom skräpet inte försvinner när man enbart tvättar, kardar och spinner ullen vid tillverkning av kardgarn. Genom att nu lägga till ett extra steg i processen och även kamma ullen kunde växtdelarna rensas bort. Resultatet blev ett mjukt och följsamt kamgarn. Enligt Gösta Magnusson öppnar det upp för helt nya möjligheter inom svensk ullindustri:

Den svenska ullinnovationen är ett av många resultat från The Swedish Wool Initiative, ett brett samarbete mellan aktörer från hela ullvärdekedjan, med målet att förse svenska varumärken och leverantörer med konkurrenskraftig svensk ullråvara.

Läs mer i pressmeddelandet från Axfoundation

Foto Klippan Yllefabrik