Podd-fredag

10 augusti 2018 | Då var det inte bara fredag igen, utan också podd-fredag. Ett nytt avsnitt av Fårpodden släpptes under förmiddagen. Lyssna på Soundcloud eller på hemsidan.

Fårpodden 02 handlar om får-semin och vi hoppas kunna inspirera fler att testa. Hör bland annat hur jag gjorde för att få 86 % av mina semineringar att lyckas. (Ni ska veta att jag genetiskt är hälften närking* och kallt räknar med resultat mellan 0 och 12 procent kommande säsong ; ) Vi pratar förstås också med Magnus och Margareta Håård som byggt upp den seminverksamhet vi har idag. Lyssna och hör gärna av er med kommentarer, förslag och frågor.

Vill du absolut inte höra ett ord om semin så hoppa direkt till 32 minuter in i programmet, där Titti Strömne berättar vad hon lärde sig under ett seminarium hon deltog i på Ulltuna den 19 juni. Det handlar om Precision Livestock Farming och Big Data. Eller på svenska, det senaste om nya tekniker som kanske kommer att revolutionera lantbruket.

Jordbruksverket har skickat ut en enkät till utvalda besättningar som under 2017 sökt ersättning för ”extra djuromsorg för får”. Har du fått den så hoppas vi att du kan ta dig tid att svara. Syftet med enkäten är att få en bild av hur fårägarna har upplevt den extra dokumentation och adminsistration som ersättningen kräver, men också att få en uppfattning om djurvälfärden ökat. För att kunna fortsätta med detta stöd, och även för att förbättra det, behövs svar från er fårägare.

Torkan sätter stora avtryck i vårt avlånga land, många kämpar på med att försöka få ihop vintefoder, hitta och stängsla nya beten, tröska, jaga halm och en del försöker så in någon lämplig gröda till höstbete åt djuren. I Mellansverige har det kommit lite regn, men med det har fördelats orättvist (tycker de som inget fått), kommit väldigt lokalt och ofta i form av åskskurar.

Det anordnas informationsmöten om torkan och den rådande situation. Flera av SFs lokalföreningar har bjudit in till möten, en del av LRFs lokalavdelningar har egna möten, medan andra samordnar sig med LRF-regionerna.

Många enkäter är också i omlopp för att man på olika nivåer försöker få en bild av hur problematiskt läget är. Vi har ringt runt till lokalavdelningarnas ordföranden i samma syfte. Det ger en viss överblick, men den är förstås inte fullständig. Vill du förmedla din egen bild så kontakta din lokalförening eller förbundsstyrelsen.

Det viktiga är att alla hjälps åt att hitta lämpliga lösningar som passar på den egna gården. Diskutera och fundera på hur planen för din gård ser ut. Ta hjälp av rådgivare för att planera vinterns strategier utifrån de grovfodermängder som finns, diskutera alternativa fodermedel, räkna foderstat och liknande. Lamm som inte kommer iväg till slakt kan förmedlas till annan uppfödare. Slakten säger att de har lite kontakter de kan förmedla.

Men betäck era tackor om ni ser någon möjlighet. Senarelägg eventuellt lamningen för att kunna fodra högdräktiga och nylammade tackor med proteinrikt majbete. Lammen kommer att behövas nästa år!

LRF har öppnat en telefonlinje för att stötta pressade bönder och den är bemannad från starten i onsdags till fram i höst. Det här är en möjlighet att prata med någon som lyssnar och kan hjälpa vidare. Numret är 0771-18 08 11. Läs mer här. Tveka inte att ringa om du eller någon annan behöver stöd.

Det är mycket medieaktivitet runt torkan och vi hoppas och jobbar för att detta svåra år ska kunna leda till något gott – en ökad insikt hos politiker och beslutsfattare att vi behöver svenskproducerad mat även kommande år. Handeln och resturangbranschen ger oss positiva signaler om att de vill gå över till svenskproducerade varor nu och i framtiden.

Ett moment 22 har uppstått i och med eldningsförbudet, som gjort att folket inte köper kött. Jag vet inte vad som ätits i stugorna under sommaren, men det pratas mycket om glass. Knappast palt väl?

paltkoma

Paltkoma. Foto Ulf Ekholm

Land Lantbruk har sammanställt läget i lantbruket i Europa, och vad de olika ländernas regeringar gör för att stötta sitt lantbruk. Vi är inte ett dugg ensamma om att ha ett jobbigt år.

Amälningarna till riksbedömningarna börjar trilla in och det verkar finnas ett stort intresse för att ta de bästa lammen till bedömning även i år. Kul! Västerås har redan knappt 40 lamm anmälda, så där börjar det bli dags att anmäla om man vill vara säker på att få plats. Upprepar Elofs devis om att de sämsta åren är de bästa för att rekrytera riktigt bra avelsdjur.

Ni i Västernorrland, missa inte riksbedömningen nu på söndag 12/8 kl. 10 på Nordviksskolan, Noraström. Riksbedömning av tyngre raser, hamburgerförsäljning, LRF, Svenska Fåravelsförbundet, Scan med flera finns på plats. Ett ypperligt tillfälle att se fina djur och träffa kollegor.

Idag skickas veckobrevet ut med en nyhetsbrevs-tjänst. Detta provar vi i hopp om att nå även er med Telia-adresser. Telia tror att vi spammar eftersom så många av deras kunder får mail från oss under fredag-kvällen, så de har allt oftare blockerat veckobrevet. Hoppas nu att alla som vill får sitt veckobrev denna vecka. Om du inte fick det vill vi gärna veta.

Trevlig helg önskar SF!

halmutfall
På Gotland har veckan åter gått i halmens tecken. Halmskörden är liten, Nors behöver köra 2/3 extra för att få hem motsvarande normal mängd halm. Men ännu så länge är det ingen runt Nors som hackat sin halm, skönt! Enligt Einars uppgift från Västergötland hackas i princip ingen halm där heller, utan ”alla” sparar och pressar halmen. Allt som det går att pressa halm med rullar i Falbygden i år. Foto Elof Nilsson

yara
Einar har lovats en del regn i helgen så han har spridit kalksalpeter på tredjeskördsvallarna i hopp om att få en massa gräs att skörda. Det behövs. Han håller nu tummarna så de blir blå! Foto Einar de Wit

vete
Elof blev lycklig när det sista höstvetet tröskades. Hade kalkylerat med ca 15 ton i flaket men det blev mer än dubbelt upp. Ekovetet totalt landar in på stolta +5000kg/ha. Foto Elof Nilsson

takeaway
Thaimat on the go per traktor. Funkar fint. Svenskt strimlat lamm i wokgrytan!! Foto Elof Nilsson

vargklamman
Vargaklämman i Tived där man förr motade in varg och fångade med nät och snara. En påminnelse om att tiderna förändras och att det kanske inte alltid utvecklar sig som man tror. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

greengrassofhome
Och vart åker man för att få uppleva dessa gudomliga ängder? Till Västernorrland såklart. Får lust att föreslå denna låt till fredagsmyset. Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna

* Någon: Jag hörde att du lyckades bra med semineringarna, grattis! Jag: I år ja …