Så gör du för att fira påsk med svenskt lamm

Lammstek är en klassiker till påskmiddagen, men det kan vara knepigt att få tag på färskt svenskt lamm så här års. Här kommer tipsen och alternativen!

I Sverige lammar tackorna traditionellt sett på våren och slaktas till hösten. Men eftersom efterfrågan på lamm är stor hela året, i synnerhet lammstek till påsk, föder en del bönder upp lamm året om.

Så här ser uppfödningen ut över året:

  • Vårlamm som föds på vintern och slaktas på våren vid 3-5 månaders ålder.
  • Sommarlamm föds under tidig vår och slaktas under sommaren.
  • Höstlamm föds på våren och slaktas under hösten vid ca 6 månaders ålder efter avslutad betessäsong. Majoriteten av lammen är fortfarande uppfödda på detta traditionella sätt.
  • Vinterlamm är födda under sen vår eller sommar. De stallas in efter betessäsongen och utfodras för att bli tunga nog för att slaktas under vintern.

Det går alltså att få tag på svenskt lammkött året om. Vill man ha kött från får som gått ute och betat, ska man titta efter fryst kött från höstlamm. Om man föredrar färskt kött, så går det att hitta från vårlamm som fötts upp i lösdrifter inomhus.

Sprid gärna Svenskt Kötts tips för Påsk med lamm i era flöden
Svenskt Kött: Så gör du för att fira påsk med svenskt lamm ››