SF:s Speciella Pris 2011

Carl Williams

Magnus Olausson

Ernst Kirschsteiger

Foto: Lolo Sörelius

Vid auktionen i Linköping delades priset ut till scannaren Carl Williams. Carl har blivit ”Mr Scanning” i Sverige och han har lyckats introducera ett helt nytt verktyg för fårägarna som många idag anser oumbärlig. Carl kunde inte själv ta emot priset då han så här års är hemma på Nya Zeeland och scannar nötkreatur och får, men han hälsade per telefon att han blev uppriktigt överraskad och glad.

Motiveringen lyder: ”för sitt arbete med att introducera dräktighetsscanning i Sverige. Med sitt genom åren hårda arbete och höga precision har han befäst dräktighetsscanning som ett mycket viktigt verktyg för att öka lönsamheten i de svenska fårbesättningarna.”

Foto: Anders Råsberg

Vissa pristagare blir mer överraskade än andra. Auktionutroparen Magnus Olausson trodde först att det blivit något missförstånd när han kallades upp på scenen av SF:s kassör Maria Edman. Men nu när han efter många års auktionerande på de svenska baggauktionerna går i pension tycker SF,s styrelse att han ska belönas på något sätt.

Motiveringen lyder: ”för sitt genom alla år hängivna arbete som auktionsutropare på de svenska baggauktionerna. Hans yrkesskicklighet har utan tvekan lett till ett högre medelpris på baggarna och en ökad proffesionalism i lammnäringen.”

Foto: Roland Persson / TV 4

Lammskinn och i synnerhet de grå är idag en bristvara då de blivit väldigt populära. Trendtidskrifter och inredningsprogram på TV har hjälp till att skapa denna efterfrågan. Ernst Kirschsteiger är en av dessa kända personer som genom sina program i TV 4 vid många tillfällen använt sig av lammskinn och framhållit dess värde. Han har blivit en god ambassadör för lammskinnen och därför får han priset.

Motiveringen lyder: ”för att han genom sitt speciella engagemang och känsla för färg, form och material på ett naturligt och innovativt sätt fört in de grå pälsskinnen av Gotlandsfår i vacker inredningsmiljö och på så sätt brett och publikt verkat för att höja attraktionskraften i skinnen.”