Slaksida fylld med citrus, ingefära och timjan

Sven-Erik Larsson beskriver hellre processen än skriver recept med detaljerade måttangivelser. Fler recept i Sven-Eriks serie och mer om hans matlagningsfilosofi finner ni här.

Slaksidorna eller bringorna (två stycken) kokas i saltat vatten med rotfrukter, lök, vitlök och gärna kvistar från persilja, timjan och mejram. Man måste inte ha kvistar från alla dessa tre, men det ger en god smak om man har några kvistar med i koket av slaksidorna.

Koka så länge att köttet går sönder, när man försöker ta upp det med en stekgaffel. Då är det klart.

Lägg den ena slaksidan på en tallrik när den är fortfarande är varm.

Fylla går till så att man breder ut ett tunt lager marmelad, lite färsk timjan nymalen peppar och lite salt. På den varma slaksidan som ligger på tallriken. På ELMIA fyllde jag den med en citrusmarmelad smaksatt med ingefära, från en lokal producent.

Lägg den andra varma slaksidan ovanpå slaksidan med citrusmarmelad. Pressa ihop försiktigt. Lägg en ny tallrik ovanpå de båda ljumna slaksidorna, ställ in i kylen med en tyngd på den översta tallriken så att de kyls under press. En liter mjölk eller två fungerar som vikt.

När de har kallnat, kan man lossa tallrikarna försiktigt ifrån de fyllda slaksidorna. Lägger på en skärbräda skär upp i mindre bitar.

Ät dem kalla eller stek dem försiktigt i en stekpanna med lite smör. Servera gärna med potatismos.