SM-guldet gick till Gudrun

Skinn-SM 2021 avgjordes förra helgen i Tranås, för första gången sedan skinnpremieringarna startade för många år sedan helt utan publik. I stället kunde man ta del av arrangemanget via inlägg på Gotlandsfårsföreningens Facebooksida, och från söndagen även på hemsidan silverlock.se där såväl resultatet som bilder och filmer visades.

Bästa besättning bland de grå skinnen blev Gudrun Svensson, Orremåla, Kisa, som kan titulera sig Årets svenska mästare i lammskinn 2021. Hennes skinn samlade ihop totalt 281 poäng, men det var inte långt ner till tvåan Birgitta Cederberg, Uddeberg, Broddetorp med 280 p. På tredje plats med 272 p kom Gotland Grönt Centrum. 52 gårdar deltog med grå skinn.

I gruppen vita skinn deltog 15 gårdar. Här vann Graute gård på Gotland för andra året i rad, med 272 p före Rommunds, också Gotland, på 268 p och Örby gård, Uppsala, med 261 p.

Totalt 226 skinn hade lämnats in till årets bedömning, vilket är fler än i fjol och visar på ett ökat intresse bland uppfödarna av att få fram bra skinn. Något som också poängterades av årets tre domare Barbro Nord, Jenny Andersson och Maria Ericson:

– Fårägarna har blivit allt duktigare i sitt avelsarbete, och skickligare på att själva plocka ut sina bästa skinn för att skicka in till Skinn-SM.

Skinn-SM arrangeras varje år av Gotlandsfårsföreningen i samarbete med Donnia Skinn, Tranås Skinnberederi och Leicesterfårsföreningen. Nästa år hoppas arrangörerna att allt blir som vanligt och att man kan träffas på riktigt i Tranås igen.

Följ Gotlandsfårsföreningen på Facebook och Instagram, och på hemsidan silverlock.se för mer information om Skinn-SM.

Text Karin Wennås, foto Harry Nylund

Glad och stolt blev Gudrun Svensson, Orremåla, när hon fick beskedet om SM-vinsten. Hon har fött upp gotlandsfår på fädernegården i Kinda sedan 1995, och deltagit i två SM tidigare.