Solidwool – ett nytt hållbart material av ull

Det är som en saga, skriver The Telegraph och målar upp detta scenario:

En man från Devons landsbygd får en extraordinär idé – han kommer på en ny produkt. Han ägnar kvällar och helger under det kommande året åt att experimentera, alltmedan dagarna för försörjningens skull måste ägnas hans vanliga jobb. Och hans fru, hon är god och står ut med att kökets ugn används för produktutveckling och att denna utveckling stinker.

Till sist lyckas mannen att skapa ett helt nytt material; hårt, varmt, lent, lämpligt för allehanda ändamål och hållbart både mot slitage och miljömässigt. Och framför allt; huvudingrediensen i detta material är Herdwick-fårens grova ull, som numera ofta kostar mer att klippa än vad den inbringar.

Solidwool Hembury-stolen är en produkt som skapats för att visa hur materialet kan användas. Varje exemplar av prototypen innehåller ull från en och en halv Herdwick-fäll. Såå snygg, tycker webbredaktören!

Designern Justin Floyd har döpt sitt material till Solidwool, och det har redan nominerats till en utmärkelse i en tävling där Storbritanniens främsta designers deltar med produkter.

Jag har jobbat med kompostimaterial under hela mitt yrkesliv, säger Justin Floyd, som bor i en stuga i den lilla staden Buckfastleigh i Devon.

– Jag ville göra en egen unik produkt av ett inhemskt material eftersom jag börjar bli trött på att se prylar tillverkade av importerade material från hela världen, och jag valde ull på grund av Buckfastleighs historiska koppling till materialet. Men jag vill inte börja väva eller sticka, och jag ville jobba med den grövre ullen som bönderna har svårt att få betalt för.


Justin är hemlighetsfull när det gäller receptet för att tillverka Solidwool, men han använder ull och biohartser som används i andra industriella processer. Materialet formas ungefär som glasfiber i rumstemperatur och härdas sedan i ugn innan det får sin finish genom polering.

OneWool nominations, där Justins stop deltar, avgörs senare i år under Wool Week.

Mer information på Solidwools hemsida ››

Fritt översatt: Anna B, foto: Solidwool