Stor brist på får- och lammkött

Efterfrågan på får- och lammkött ökar i Sverige. Men den inhemska produktionen täcker bara en fjärdedel av behovet.

– Vi känner oss rätt attraktiva i dag i förhandlingarna med slakterierna, säger Anders Andersson som tillsammans med sin bror Erik Andersson föder upp lamm i Ydre kommun.

SR P4 Östergötland: Stor brist på får- och lammkött ››

Priset slakterierna betalar för lammkött är en orsak till att det produceras alldeles för lite svenskt lammkött för att täcka behovet. Det anser Ulrika och Anders Isaksson som föder upp får i mindre skala i Åtvidaberg.

Efterfrågan på lammkött ökar i Sverige med flera procent per år. Även produktionen ökar men inte tillräckligt, konstaterar Magnus Jönsson som är ordförande svenska fåravelsförbundet.
– Vi måste kunna producera till de priser som vi har i dag och då måste vi bli effektivare i vår produktion. Och då måste det göras investeringar på gården, säger Magnus Jönsson.

P4 Östergötland: "Det behövs flera ben att stå på inom branschen" ››