Storbritannien: Frustrerande ostadig marknad

En ökning av antalet slaktade lamm utlöste nyligen en kraftig nedgång i priserna, vilket har lett till att jordbrukare nu avstår från att leverera lamm.

NFUs ordförande Charles Sercombe beskriver den frustration som fåruppfödare upplever på grund av lammmarknadens volatilitet, och varnar för att denna instabilitet inte heller gynnar konsumenterna.

– Brittiska fårfaramare, särskilt de i höglänta delar av landet, har haft ett tufft år och det här är det sista vi vill se. Det är ohållbart att priserna fluktuerar så här och det är oundvikligt att det påverkar både fåruppfödarnas framtidstro och deras möjlighet att leverera lamm av jämn kvalitet.

– Det är också viktigt att vi börjar att se en jämn efterfrågan med fler brittiska lamm på hyllorna. Vi fortsätter att uppmana detaljhandeln att visa sitt engagemang för brittiskt lamm, men de senaste siffrorna från EBLEX bevakning av nöt- och lamm visar att andelen förpackningar av brittiskt lamm på butikshyllorna faktiskt har minskat jämfört med samma tid förra året.

Nästa vecka kommer NFU att delta i en branschgemensam delegation, organiserad av EBLEX, som reser till Nya Zeeland. Mötets syfte är att lära av varandra och att få en ökad förståelse för de svårigheter som jordbrukare i de olika länderna möter.

Läs hela artikeln på NFU Online ››
Eller översatt med Google ››