Stormig start på nya året

veckobrev

4 januari 2019 | Många har haft påhälsning av Alfrida som satt sina spår. Hoppas ni klarat er relativt bra.

En hel del stormfälld skog i delar av landet och många har varit strömlösa. Det verkar som att några ännu inte fått strömmen tillbaka.

Saxen
Live från Claudias fårhage. Alla hjälper till med att ta reda på stormfällda träd. Foto Claudia Dillmann

Många rapporter om viltskador orsakade av vildsvin och kronhjort kommer in. Vildsvinen har haft en bra sommar och höst, viket avspeglar sig i en ökande stam. Ta kontakt med era jägare och jaktlag och försök att decimera stammen så mycket det går.

svin2
Vad trött man blir. En alltför vanlig syn numera. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Kronhjortar i höstsådd raps är förödande, stora flockar samlas och det blir totalt nedbetat. Ni som har problem, ta kontakt med ert jaktlag och dess kronskötsel-område för att göra en plan. Är tilldelningen redan slut går det att ansöka om skyddsjakt, vilket görs hos länsstyrelsen.

Har du undrat över vilka det är som står vid rodret i LRF Kött? Jo det är Köttdelegationen, med representanter från intresseföreningarna och LRF som beslutar om LRF Kötts inriktning, omfattning och prioriteringar. För att vi ska lära känna ledamöterna bättre presenteras de nu en i taget på LRFs hemsida. Hittills har tre ledamöter presenterats, varav nummer tre är Gudrun som är vår representant i Köttdelegationen. Här presenteras Hans Agné och här Lena Åsheim.

Gudrun presenterar sin vision av hur svensk nöt/gris/lammuppfödning ser ut om 10 år:

  • Fårnäringen ökar och vi producerar en stor del av den svenska konsumtionen här i landet.
  • Vi har en bra lönsamhet, ett högre avräkningspris och avsättning för en stor mängd ull till den svenska industrin som växer och efterfrågar vår råvara. Även de vita skinnen ger ett mervärde.
  • Slaktvikterna har ökat då underviktiga lamm är väldigt ovanliga. Det är helt accepterat att vidareförmedla lamm för slutuppfödning.
  • Det har skett stora förändringar i rovdjursfrågan.
  • Svenskmärkning är ett vanlig och känt begrepp på våra varor, även inom restaurang och offentliga kök.
  • Vi ser många unga förtagare etablera sig och de får hela byar att blomstra upp!

Hur mycket svenskt kött köper din kommun in? Land Lantbruk har publicerat en interaktiv karta, #upphandlingskartan. Där kan man kolla hur det står till med de svenska köttinköpen i våra kommuner. Uppgifter saknas för många kommuner och man vill gärna få hjälp med att fylla på med mer innehåll. En fråga man med fördel kan bolla vidare till tjänstemän och politiker på hemmaplan.

Flera lokalföreningars sidor är nyligen uppdaterade. Ni ser alltid vilka tre som har färskast information under snabblänkarna på Startsidan. Årsmöten börjar aviseras och kommande aktiviteter planeras. Skicka gärna färsk information för lokalsidorna till Anna.

Nu är det bara en vecka kvar att bege sig till Borås om man vill se vandringsutställningen Ull för livet. Utställningen avslutas med ett ambitiöst seminarium den 12 januari.

Också bråttom att anmäla sig till Fåråret-kurs i Västmanland. Anmälningstiden har gått ut, men det finns platser kvar och det går bra att anmäla sig direkt till Malin Nilsson på Länsstyrelsen. Läs mer här.

Andra aktiviteter på gång är:

Till sist utlyser vi en inofficiell tävling om bäst klädda fårbonden. Vem slår den här fördömligt och ursnyggt ullklädda tös? Maila era bidrag till Anna eller posta i inlägget på Facebook, så kommer de med i veckobrevet. (Hoppas inte ribban blev för högt lagd nu. Var inte blyga!) #snyggastelammbonden #ullbonde

bastkladd2019_1
Bilden visar Närkesberg yngsta fårbonde som heter Bodil och bor i Damma. Här med baggen Sätersborg Rolf. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

God fortsättning önskar SF!

NYsupper
Förrätten när nyår firades på Nors. En egenhändigt gravad lammytterfile med födelsedagssvampar på levainbröd. Foto Elof Nilsson

Svin
När vildsvinen fått jobba ostörda. Einar berättar att hans bygd är välsignad med engagerade jägare som tar vildsvinen på allvar. De flesta av jägarna är också jordbrukare.
– Så fort jag ser färska spår ringer jag till jaktledaren och han lägger pussel med alla rapporter. De har flera kompetenta hundar till hjälp och jagar nästan varje helg. Jaktlaget får en chokladask av mig till varje årsmöte! Foto Einar de Wit

ljuset
Ljuset kommer åter. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

dromjobb
Grabbarna med drömjobbet. Avelsbaggarna som får fortsatt förtroende har nu semester till nästa betäckningsomgång. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Alfrida1
Alfrida kom och klartgjorde att det blir väder även i år. Gotland, Åland och Uppland verkar ha råkat värst ut. Här gotländska furor på fel håll. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna