Svenskt Kött släpper film om slakt

Pressmeddelande: Svenskt Kött släpper film om slakt i samarbete med Svenska Köttföretagen.

Filmen “Hur djur blir till mat” har släppts på Youtube och på svensktkött.se. Det är en film som visar djurens hela väg från födsel till tallrik och människorna som jobbar med djuren längs vägen.

Det är berättelsen om varför och hur djur blir mat i Sverige med svenska bönder, slaktare, styckare och kockar. Yrkesgrupper som är stolta över sitt arbete med att producera mat från grisar, boskap och lamm.

– Att samtala om etik och moral inom djurhållning blir alltmer nödvändigt eftersom polariseringen i de här frågorna ökar. Kommunikationen kring djurhållning och slakt blir särskilt känslostyrd och glappet mellan de som är för att djur hålls som mat och de som är emot ökar. Det är dags att vi som bransch, alla som jobbar med djuren och köttet varje dag berättar historien om vad vi gör och varför, säger Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.

Alla människor får så klart välja vad de vill äta, men i och med detta bör också den som vill föda upp djur som senare blir till livsmedel få välja att göra det utan att bli trakasserade eller hotade på grund av sitt yrkesval och engagemang.

– Vi förstår om många reagerar på att vi visar slakt. Det är en naturlig reaktion. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att vi delar med oss av hur vår bransch jobbar så att inte en felaktig bild eller spekulationer kring hur det går till sprids. Det är många olika människor med många olika kompetenser som arbetar varje dag inom lantbruk och slakterinäring och som är stolta över sitt jobb och gör ett bra jobb. Det är bönder, djurskötare, transportörer, slaktare, styckare, veterinärer och många fler som alla är angelägna om att djuren ska ha det bra så länge de lever. Och de vill gärna berätta om sina jobb och sitt ansvar, säger Hans Agné Vd för Svenska Köttföretagen.

Att slakta ett djur är ett ansvarsfullt arbete som alltid ska utföras professionellt och med den metod som är minst plågsam för djuret. Just därför finns en stark lagstiftning och en myndighetskontroll som ser till att lagen följs. I Sverige ska djuret enligt lag alltid vara bedövat vid avlivningen. Läs mer på svensktkött.se.

Fakta om filmen

Filmen “Hur djur blir till mat” finns på Youtube och på Svenskt Kötts webbplats. Filmen har spelats in under ett helt år, för att täcka in lantbrukets och djurhållningens alla säsonger.

Ansvarigt team bakom filmen är Jenny Elsmark och Anders Dalenius, båda projektledare på Svenskt Kött och Simon Thedin, producent på Storyfire.

Se filmen Hur djur blir till mat